Har ni tjuvstartat med glöggen? Eller väntar ni till första advent? Inte jag. Här har det doftat glögg ett bra tag och jag har fått prova flera nya smaker. Det har iallafall hjälpt mig att komma i julstämning. Den jag fastnade för var Goder Aftonglöggen, dels för att den är ekologisk och för att jag gillar smaken av julkryddor. Sen kommer den i bag-in-box vilket är ett stort plus. Idag vill jag påminna er om att det är december om en vecka och för er som behöver lite tips till glöggfesten kommer några här. Till glöggen bakade jag ett fröknäcke med smak av kardemumma och gjorde en supergod chutney på fikon, dadlar och mörk choklad. Ost hör julen till och då tycker jag att en god chutney passar helt perfekt. Dessutom går den att göra i god tid eftersom den håller i en vecka om den står kallt. Runda ostar i olika storlekar är snyggt att lägga på varandra. Det blir lite av en "cheesecake" som sedan enkelt går att dekorera med frukt, nötter och honung. Jag valde granatäpple och färska fikon. Ringla en god honung eller smaksatt sirap eller balsamvinäger strax före festen. Mina fröknäcke bakar jag ganska ofta men för en julig smak tillsatte jag lite kardemumma. Det funkar lika bra med kanel eller ingefära om du gillar det bättre. Recept och fler tips hittar du längst ner. Foto: Diana Dontsova RECEPT: Fikon- och dadelchutney med mörk choklad 100 gram torkade fikon 100 gram torkade kärnfria dadlar (eller 200 gram av en sort) 2 dl vatten 1 msk mörk rom 1 msk råsocker 25 gram mörk choklad (smaka dig fram hur mycket du vill ha) Hacka den torkade frukten i bitar. Lägg den torkade frukten tillsammans med vatten i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt rom och socker och koka upp. Avsluta med riven choklad. Rör om och häll över i en ren glasburk med lock. Låt svalna i rumstemperatur innan du ställer den kallt. Fröknäcke med smak av kardemumma, 1 plåt 1 dl solrosfrö 0,5 dl pumpafrö 1 dl linfrö 0,5 dl sesamfrö 1 msk mandelmjöl 1 msk pofiber 2 msk fiberhusk 1 msk olivolja 2,5 dl vatten 1,5 tsk salt 2 tsk kardemumma Flingsalt Blanda de torra ingredienserna först. Tillsätt resten och blanda ihop till en deg. Låt vattnet sugas upp av fröna i ca 5 minuter. Lägg ut degen på bakplåtspapper och lägg ett annat papper över. Kavla ut degen så platt du kan och lägg över på en plåt. Ta bort det översta pappret och skär bort kanter som kommer över plåten. Strö flingsalt ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 60 min. Knäcket ska vara torrt och krispigt. Vill du skära dina fröknäcke till rutor eller stavar, gör det efter ca 30 min och fortsätt gräddningen. Ett tips är att använda en pizzaskärare. Det är sedan lätt att bryta knäcken där du har skurit. Läs mer: Fransk nougat Ostbricka Grön julinspiration