Dagens tips är en riktigt god grönkålspaj toppad med ädelost, grönkålschips, valnötter och för extra smak har jag riven Västerbottensost i äggstanningen. Den här rekommenderar jag till advent, till helgen och till julbordet. Man kan lugnt konstatera att jag är redo för vinterns och julens alla goda smaker. I år mer än någonsin! Känner du likadant? Det är inte ens första advent och jag vill hänga upp julstjärnor, köpa julgran, baka med saffran, dricka glögg och äta pepparkakor. Jag är sugen på allt det där mysiga som vanligtvis inte kommer förrän i december. Men i år är det inget vanligt år och det känner vi nog alla. Oron och känslan av inte kunna styra det som sker runt omkring oss gör att iallafall jag är mer i behov av värme, omtanke och julfrid. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA TIPS! Alla som smakat grönkålschips blir vanligtvis väldigt förtjusta i det. För att få den här pajen så där extra god har jag sparat lite grönkål som jag sedan toppar med efter halva gräddningstiden. På så sätt får jag grönkålschips på toppen och de ger en extra god smak. (Tänk på att vända eller massera den i lite olja.) RECEPT GRÖNKÅLSPAJ, form ca 24 cm Pajdeg: 3 1/2 dl vetemjöl 150 g smör 1-2 msk kallt vatten Fyllning och äggstanning: 500 g färsk grönkål 1 stor rödlök eller 2 små 1 vitlöksklyfta, pressad 3 ägg 2 1/2 dl mjölk 150 g riven Västerbottensost ca 50 g ädelost valnötter, en näve salt peppar rapsolja eller annan olja Beredning: Gör degen: 1. Sätt ugnen på 220 grader. 2. Blanda kuber av kallt smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt lite kallt vatten och knåda ihop till en deg. Plasta in och ställ kallt i ca 10 minuter. 3. Kavla ut degen och lägg över i pajformen á ca 24 cm. Jämna ut med hjälp av fingrarna. Ställ formen kallt i 10 minuter för att kanterna inte ska sjunka ihop under gräddning. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter. Fyllningen: 4. Spara någon näve grönkål till att toppa med senare. Hacka resten av grönkålen, dock inte stammen. 5. Skala löken. Skär några skivor så du ha några lökringar att toppa med. Hacka ner resten av löken. 6. Fräs hackad rödlök och hackad grönkål i lite olja. Pressa ner en vitlöksklyfta, salt och peppar. Rör om och ställ åt sidan så länge. 7. Vispa äggen och tillsätt mjölk, riven Västerbottensost och en nypa salt. Blanda alltsammans. 8. Lägg den stekta grönkålen och rödlöken i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen. 9. Toppa med smulad ädelost och de sparade lökringarna. 10. Grädda långt ner i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Toppa med extra bitar grönkål som du masserat in med olja. Grädda i ca 15 minuter till eller tills pajen ser färdiggräddad ut. Toppa den färdiggräddade pajen med grovhackade valnötter. Låt svalna innan du skär upp.