Hej! Här kommer ett nyårsrecept som jag har gjort till magasin Femina. Jag valde att köra på kalvfilé även om oxfilé är lite av en klassisk nyårsrätt. En god bit kött passar bra efter min förrätt som består av en lax- och kräfttartar. Till kalvfilén serverar jag rostade tomater, rödbetor, purjolök, rödvinssås och en kall chèvrekräm. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA TIPS! Även om det finns flera grönsaker i rätten så går dessa att lägga på en plåt och rosta samtidigt. Tänk på att lägga rödbetorna på ett separat folie så att de inte färgas av på tomaterna. Vill du servera potatis till så passar det alldeles utmärkt med rostad potatis till. Jag föredrar en trerätters meny på Nyårsafton där maten får stå i centrum. Då vill jag att alla ska njuta oavsett och de äter kött eller inte. Vill du göra om rätten till vegetarisk kan du enkelt byta ut köttet till en rostad blomkål, rotselleri eller fylld svamp. Servera med samma ingredienser som i receptet här nedan. Tänk på att byta ut kalvfonden till grönsaksfond. På så sätt har du mat till de som föredrar en vegetarisk huvudrätt. RECEPT KALVFILÉ MED CHÈVRE OCH ROSTAD RÖDBETA (4 port) 600 g kalvfilé 3 vitlöksklyftor rapsolja salt svartpeppar Chèvrekräm: 280 g chèvre 2 dl creme fraiche 1 dl mjölk salt svartpeppar Rödvinssås: 4 dl rödvin 3 dl vatten 1 stor eller 2 små schalottenlök 1 morot färsk timjan 1 lagerblad 10 hela svartpepparkorn 3 msk kalvfond, koncentrerad råsocker (beror på vinets syra) maizena redning, brun sås salt peppar en klick smör Till servering: 1 romanesco ca 8 rödbetor ca 20 gula körsbärstomater 1 purjolök färsk timjan olivolja ruccola Beredning: Chevrekräm: - Mixa chèvre, creme fraiche och mjölk till en slät sås. Önskar du en tunnare sås, tillsätt mer mjölk. Smaka av med salt och peppar. Förvaras i kylen fram till servering. Rödvinssås: - Skala och hacka schalottenlöken. Skala moroten och dela i mindre bitar. Fräs lite lätt i en kastrull med rapsolja i. - Tillsätt lagerblad, svartpeppar, vin, kalvfond och timjan. Koka upp och låt såsen koka ner till 1/3 del, utan lock. Häll i vatten och koka ner till hälften. Sila såsen och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt maizena, salt och peppar. Koka upp så du får rätt konsistens på såsen. - Avsluta med att smaka av och tillsätta råsocker och möjligtvis mer salt. När du är nöjd med smaken, lägg i en klick smör. Grönsakerna: - Värm ugnen till 200 grader. - Skala och klyfta rödbetorna. Lägg över på en plåt tillsammans med gula tomater och skivad purjolök. (För att rödbetorna inte ska färga av sig, placera grönsakerna på separata foliepapper.) Toppa tomaterna med timjan och ringla olivolja på allt. Ugnsrosta betor och tomater mjuka, ca 20 minuter beroende på storlek. Om purjolöken inte är tillräckligt sotad, rosta den en stund till. - Skär romanescon i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, 5-8 minuter. Kalvfilé: - Krydda köttet med salt och peppar. - Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Salta och peppra köttet. Bryn kalvfilén runt om i en het panna med hela och skalade vitlöksklyftor. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på ca 58 grader. Ta ut köttet och låt kalvfilén vila innan den skärs upp i bitar eller skivor. - Börja med att servera chèvrekrämen. Placera kalvfilén ovanpå och toppa med romanesco, sotad purjolök och färsk timjan. Fördela rödbetor, tomater, romanesco och ruccola. Servera rödvinssåsen bredvid så gästerna tar själva. Ringla olivolja på och dra några extra varv med pepparkvarnen. Servera!