Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Knäck – fyra olika smaker

Knäck hör julen till och idag bjuder jag dig på ett traditionellt knäckrecept med fyra olika smaker. Kanske är något du vill baka till advent?  Det fina är att du kokar en knäcksmet och smaksätter efteråt.  På så sätt räcker det med ett godis eftersom variationen finns där ändå både för dig och dina gäster. Vad sägs om fyllda knäck?

Annons

Min och familjens favorit är definitivt den med saltrostad mandel. Den är så god och kommer definitivt att göras igen. Salt caramel är en hit av en anledning och när du smakar dessa så blir den anledningen väldigt tydlig. Otroligt gott med sälta till den söta knäcken. Vilken som hamnar på andra plats gick inte att avgöra då hälften tyckte den mangofyllda knäcken och resten röstade på ingefära. Med andra ord måste du testa själv!


RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

Annons

Framförallt tycker jag att det är dags att testa fyllda knäck. Dessa var superkul att göra och vad du fyller dem med går också att variera, i all oändligthet. Kanske passionsfrukt eller hallonpuré.

 

RECEPT

KNÄCK, (ca 60 st)

3 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl grädde

Annons

Topping:
1. Rostad och saltad mandel (finns att köpa färdig)
2 . Torkade granatäpplen
3. Mangopuré och riven kokos (finns färdig mangopuré på burk, jag valde en kryddig variant av Santa Maria)
4. Färskriven ingefära

Beredning:
Blanda sirap, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka kraftigt utan lock tills du har en temperatur på 125-126 grader. Hur lång tid det här tar beror på vilken kastrull du använder. Det kan ta allt från 10 minuter till 35 minuter. Gör kulprovet dvs. häll ner lite knäck i ett glas med kallt vatten. Plocka upp knäcken och rulla för att bedöma hårdheten.

Smak 1 och 2:
Fördela smeten i hälften av formarna. Toppa dessa med hackad saltrostad mandel och granat äpple.

Smak 3:
Häll lite smet i botten. Vänta i någon minut och toppa med en liten klick mangopuré. (Tips: ta en väldigt liten klick för att få en god balans i smak.) Fyll formen med mer knäcksmet. Toppa med lite riven kokos för att visa vilka som är mangofyllda.

Smak 4:
Den smeten som är kvar i kastrullen smaksätter du med finriven ingefära. Hur mycket du tar beror på hur mycket ingefära du vill att knäcken ska smaka.

Annons

Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/pasta/vegetarisk-pasta-carbonara/