Krämig brysselkål med smak av saffran och vitt vin är en god vegetarisk rätt som passar till helgens decembermeny och till årets julbord. Hemma hos mig är brysselkålen given på julbordet. Det är en underbar grönsak som jag tycker förtjänar lite kärlek genom att smaksättas. Gör en saffranssås till för mer smak samtidigt som du får en krämig rätt som ibland kan saknas på ett julbord. Den här brysselkålsrätten går att servera som den är eller med en bit vit fisk eller kyckling. Även gott ihop med köttbullar. Tänk på den lilla detaljen att servera en apelsinklyfta till, precis som vi gör med citron. Apelsin och saffran är riktig bra smakkompisar och då kan man själv pressa på några droppar. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT Brysselkålsgratäng med saffran och vitt vin, 8 pers 1000 g brysselkål Saffranssås: stor klick smör 1 lök 1 påse saffran, á 0,5 gram 2 msk vetemjöl 1 ½ dl vitt vin 2 dl vatten 2 dl grädde, (jag hade matlagningsgrädde) salt peppar Till servering: granatäpple ruccola apelsinklyftor Beredning: 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka brysselkålen i ca 5-7 minuter (kortare tid om de är små). Häll av vattnet och lägg över i en ugnsfast form. Ställ åt sidan. 3. Skala och hacka löken. Bryn i smör. Lägg i saffran och rör om. Pudra löken med vetemjöl och vänd runt. 4. Häll i vinet och låt koka i någon minut. 5. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och låt småputtra i någon minut. 6. Salta och peppra. 7. Häll saffransåsen över brysselkålen. Gratinera i ca 10 minuter. 8. Toppa med granatäpplekärnor och lite ruccola. Servera apelsinklyftor till.