När jag såg de här söta vantformarna häromdagen kunde jag inte motstå. Inte för att jag behöver fler formar men jag tänkte att det blir perfekta kakor att dekorera paket med eller något att hänga i julgranen. Formarna har jag inhandlat på ICA och de säljs i 3-pack. Igår invigde vi dem genom att barnen roffade åt sig pepparkaksdegen och jag bakade mördegskakor, både vanliga och glutenfria. Det sista momentet sparade jag till idag och var något jag verkligen såg fram emot, att dekorera mina vantar med kristyr. Familjen var iväg och jag skulle få pyssla på egen hand. Meditativt, tänkte jag. Det började med att jag inte kunde hitta mina tyllar. Hela förmiddagen ägnade jag åt att leta efter dem och det där med meditation gick ganska raskt över till irritation. Jag gav upp letandet och fick helt enkelt använda mig av sked och tandpetare. Kristyr är pilligt som det är med eller utan tyll. Jag fick nöja mig med att det blev lite dekoration trots allt. Genom att vända på formen stansade jag ut vantar som matchade. Med hjälp av ett sugrör gjorde jag små hål som snöret kan gå igenom. De är något gulligt över vantar som sitter ihop, lite nostalgi. Bakar du den glutenfria varianten får du vara extra försiktig med degen då den är mer ömtålig än glutendeg. Det bästa med den här glutenfria degen är att kakorna blir knapriga. Det är inte alltid glutenfria kakor blir det. Dessa funkar även med fyllning. Har du nutella eller karamelliserad mjölk kan du göra dubbla kakor med något smarrigt emellan. Perfekt till glöggfesten! Det slog mig precis att sugröret använde jag till de små hålen. De stora hålen fick jag till med hjälp av korken på en tuschpenna. Men du får vara snabb så inte pennan hinner torka ut... FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT: Recept på mördegskakor Kristyr: 1 äggvita ca 3 1/2 dl florsocker (beror lite på äggets storlek) några droppar ättika Vispa samman alla ingredienser till en fluffig smet. Tillsätt mer florsocker om kristyren verkar vara för tunn. Recipe in english: Icing for cookies: 1 eggwhite about 240 g icing sugar a few drops of vinegar Mix all the ingredients. Whisk well and make sure you don´t have any lumps. Add more icing sugar if it is too thin. Annat till glöggen! Saffransmunkar Saffranskladdkaka Fikonpajer Lussebullar med vit choklad Pepparkakor med ädelost