Mazarinpaj eller mazarinkaka med saffran är kakan jag vill ha till glöggen. Den är god, smakrik, saftig och helt perfekt med syrligt granatäpple. Baka saffranspajen dagen innan om du vill för den är precis lika god dagen efter. Den är nämligen godast kall. Ska du baka pajen så hoppa inte över granatäpplet! Det ihop med saffran och mandelmassa - ja, då skapar du magi! TIPS! Dekorera mazarinpajen med granatäpple eller servera kärnorna vid sidan om. Får du paj över kan du frysa in resten. Då har du inte röda granatäpplefläckar på glasyren. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT Mazarinpaj, 10 bitar Pajskal: 3,5 dl mjöl 150 g smör 3 msk socker (några droppar kallt vatten vid behov - dvs om du inte får ihop degen) Fyllning: 300 g mandelmassa 100 g mjukt rumstempererat smör 3 ägg 2 påsar saffran, 1 g en nypa salt Glasyr: 1 äggvita ca 2-2,5 dl florsocker Beredning: Gör degen: 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Blanda kuber av kallt smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt socker och knåda ihop till en deg. Plasta in och ställ kallt i ca 10 minuter. 3. Kavla ut degen och lägg över i pajformar eller en springform á 24 cm. Jämna ut med hjälp av fingrarna. Se till att degen går upp längs med kanten, 2-3 cm. Ställ formen kallt i 10 minuter för att kanterna inte ska sjunka ihop under gräddning. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter. Gör fyllningen: 4. Vispa rumstempererat smör. Riv mandelmassan och vispa med smöret. 5. Tillsätt ägg, mortlad saffran och en nypa salt . Vispa ihop till en smet. 6. Fördela smeten i pajskalet. Grädda pajen i ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Gör glasyren: 7. Vispa äggvita med siktat florsocker. Ju mer florsocker desto vitare och hårdare glasyr. 8. Låt pajen svalna helt och bre på glasyren. Servera: 9. Servera pajen kall med granatäpplekärnor (på pajen eller vid sidan om i en liten skål).