Idag blev vi sugna på risgrynsgröt. Jag tillhör dem som älskar risgrynsgröt men ogillar att laga det eftersom den bränns fast, kokar över eller måste kollas hela tiden. Sen jag började att göra gröt i ugn är detta något jag lagar året om även om det inte är så ofta. Det är mycket enklare och precis lika gott som kastrullgröt. När du väl testar risgrynsgröt i ugn kommer du förmodligen aldrig göra det i på spisen igen. Tänk på att du behöver en ugnsfast form helst med lock. Aluminiumfolie är ett lifehack annars! KLICKA HÄR FÖR ATT SE ETT SNABBKLIPP PÅ HUR JAG GÖR GRÖTEN! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Receptet här nedan innehåller lite socker och vaniljsocker. Det blir väldigt gott eftersom vi här hemma, vuxna som barn, tycker att skolans gröt varit alldeles för salt. En balans mellan salt och sött är vad du får här. RECEPT: GRÖTRIS, ca 6 portioner 4 dl grötris 2 msk socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk salt 7 dl vatten 9 dl mjölk + extra kall mjölk (när gröten är klar) 2 kanelstänger Beredning: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Jag rekommenderar varmluft. 2. Blanda alla ingredienser förutom mjölk i en ugnsfast form. Ställ i ugnen i ca 25 minuter eller tills vattnet absorberats. 3. Sänk värmen till 150 grader, varmluft. Häll i 9 dl mjölk och blanda. Ställ in formen med locket på efter halva tiden. Låt baka i ca 50 minuter eller tills grynen är mjuka. Har du inte varmluft ställ formen i nedre delen av ugnen. 4. Ta ut formen och rör om. (Häll i kall mjölk om du vill ha gröten lösare.) Klart! 5. Serveras med kanel och sylt.