Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Risgrynsgröt i ugn

Idag blev vi sugna på risgrynsgröt. Jag tillhör dem som älskar risgrynsgröt men ogillar att laga det eftersom den bränns fast, kokar över eller måste kollas hela tiden. Sen jag började att göra gröt i ugn är detta något jag lagar året om även om det inte är så ofta. Det är mycket enklare och precis lika gott som kastrullgröt. När du väl testar risgrynsgröt i ugn kommer du förmodligen aldrig göra det i på spisen igen. Tänk på att du behöver en ugnsfast form helst med lock. Aluminiumfolie är ett lifehack annars!

Annons

Annons

RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

Receptet här nedan innehåller lite socker och vaniljsocker. Det blir väldigt gott eftersom vi här hemma, vuxna som barn, tycker att skolans gröt varit alldeles för salt. En balans mellan salt och sött är vad du får här.

RECEPT:

GRÖTRIS, ca 6 portioner

4 dl grötris
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 dl vatten
9 dl mjölk + extra kall mjölk (när gröten är klar)
2 kanelstänger

Annons

Beredning:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Jag rekommenderar varmluft.
2. Blanda alla ingredienser förutom mjölk i en ugnsfast form. Ställ i ugnen i ca 25 minuter eller tills vattnet absorberats.
3. Sänk värmen till 150 grader, varmluft. Häll i 9 dl mjölk och blanda. Ställ in formen med locket på efter halva tiden. Låt baka i ca 50 minuter eller tills grynen är mjuka. Har du inte varmluft ställ formen i nedre delen av ugnen.
4. Ta ut formen och rör om. (Häll i kall mjölk om du vill ha gröten lösare.) Klart! 
5. Serveras med kanel och sylt.

 

 

 

Kommentarer till “Risgrynsgröt i ugn”

  1. Christina skriver: 19 december, 2020

    Ja ugnen är en höjdare. Jag har fått lära mig sedan barn från min mamma, som fått lära sig av sin mamma osv. att sätta ugnen på 100gr. Koka upp vattnet och riset på spis. I med mjölken men spara 2-3 dl. Koka upp snabbt på spis. In med gröten i ugnen med lock. Stäng av ugnen och låt stå över natten. På morgonen i med resterande mjölk och värm.


Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/hogtider/gronkalssallad-med-julens-alla-smaker/