Idag har jag bakat dessa goda saffransbullar - med mandelmassa och vit choklad. Hann du med att baka idag? Det är ju så gott! Saffran, denna fantastiska krydda till både smak och färg. När det bakas med saffran känns det som om vi på väg in i julen och doftar underbart i hela huset. Bästa pysslet om du frågar mig. Det och pepparkakor! Tillsammans med glögg är det ett underbart sätt att fira Advent, både första, andra, tredje och fjärde. Det finns två sätt att tvinna bullar på. Antingen delar du en remsa på mitten som jag har gjort här ovan, eller så hoppar du över delningen och tvinnar direkt. Om du väljer mitt sätt ska du tänka på att inte skära igenom hela degremsan. Låt degen sitta ihop högst upp så du får en "byxa". Snurra sedan varje "byxben" utåt för att sedan avsluta med en knut. Den här gången hade jag vita chokladknappar i men jag tycker att det är ännu bättre med hackad vit choklad. Tips på saftigare saffransbullar: Använd riktigt smör. Ta aldrig mer saffran för att höja smaken. Saffran torkar ut degen. Mer saffran kräver mer av de andra ingredienserna. Använd inte för mycket mjöl, låt degen vara en aning klibbig. Grädda inte bullarna för länge! Ta hellre ut dem för tidigt om du är osäker och låta dem vila under en bakhandduk. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA STEG FÖR STEG: RECEPT Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad, ca 30-35 bullar 175 gram smör 5 dl mjölk 2 påsar saffran, 1 gram 1 pkt jäst, 50 gram 14-15 dl vetemjöl 1 ägg 2 1/2 dl socker 1/2 tsk salt Mandelfyllning: 400 gram mandelmassa 200 gram rumstempererat smör 1 msk socker 2 tsk vaniljsocker 200 gram vit choklad (hackad) 4 tsk mortlad kardemumma 1 ägg + några droppar vatten till pensling Beredning: Degen: 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen. Blanda i saffranet i bunken. 2. Tillsätt socker, salt och ägg, blanda. Lägg i mjölet, lite åt gången och knåda ihop till en deg. Arbeta degen i minst 5 minuter i en maskin eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen kännas en aning klibbig. Jäs i bunken under en kökshandduk i 40 minuter. Fyllningen: 3. Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Hacka den vita chokladen och mortla kardemumman, lägg åt sidan så länge. Utbakning: 4. Sätt ugnen på 220 grader. 5. Lägg upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två rektangulära plattor. 6. Bre på mandelfyllningen. Strö hackad vit choklad och kardemumma ovanpå. Vik över degen och kavla ut igen. 7. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan "byxbenen" utåt och slå en knut. Lägg över på en plåt med smörpapper. 8. Låt bullarna i minst 60, gärna 2 timmar, under en bakhandduk. 9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten. (Strö pärlsocker på om du vill.) Grädda i ca 8 minuter eller tills de är gyllenbruna. RECEPT PÅ SAFTIGA LUSSEKATTER HAR DU HÄR!