Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Idag har jag bakat dessa goda saffransbullar – med mandelmassa och vit choklad. Hann du med att baka idag? Det är ju så gott! Saffran, denna fantastiska krydda till både smak och färg. När det bakas med saffran känns det som om vi på väg in i julen och doftar underbart i hela huset. Bästa pysslet om du frågar mig. Det och pepparkakor! Tillsammans med glögg är det ett underbart sätt att fira Advent, både första, andra, tredje och fjärde.

Annons
Annons

saffransbullar mandelmassa vit choklad advent jul lussekatter

lussebullar saffransbullar saffransknutor advent lussekatter

Det finns två sätt att tvinna bullar på. Antingen delar du en remsa på mitten som jag har gjort här ovan, eller så hoppar du över delningen och tvinnar direkt. Om du väljer mitt sätt ska du tänka på att inte skära igenom hela degremsan. Låt degen sitta ihop högst upp så du får en ”byxa”. Snurra sedan varje ”byxben” utåt för att sedan avsluta med en knut. Den här gången hade jag vita chokladknappar i men jag tycker att det är ännu bättre med hackad vit choklad.

Annons

saffransbullar mandelmassa vit choklad advent lussebullar

Tips på saftigare saffransbullar:

  • Använd riktigt smör.
  • Ta aldrig mer saffran för att höja smaken. Saffran torkar ut degen. Mer saffran kräver mer av de andra ingredienserna.
  • Använd inte för mycket mjöl, låt degen vara en aning klibbig.
  • Grädda inte bullarna för länge! Ta hellre ut dem för tidigt om du är osäker och låta dem vila under en bakhandduk.

nyår 072-4saffransbullar lussekatter lussebullar lucia advent
RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

 

Annons

STEG FÖR STEG:

 

RECEPT

Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad, ca 30-35 bullar 
175 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, 1 gram
1 pkt jäst, 50 gram
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk salt

Annons

Mandelfyllning: 
400 gram mandelmassa
200 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
200 gram vit choklad (hackad)
4 tsk mortlad kardemumma 

1 ägg + några droppar vatten till pensling

Beredning:
Degen:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen. Blanda i saffranet i bunken.
2. Tillsätt socker, salt och ägg, blanda. Lägg i mjölet, lite åt gången och knåda ihop till en deg. Arbeta degen i minst 5 minuter i en maskin eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen kännas en aning klibbig. Jäs i bunken under en kökshandduk i 40 minuter.

Fyllningen:
3. Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Hacka den vita chokladen och mortla kardemumman, lägg åt sidan så länge. 

Utbakning:
4. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Lägg upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två rektangulära plattor.
6. Bre på mandelfyllningen. Strö hackad vit choklad och kardemumma ovanpå. Vik över degen och kavla ut igen.
7. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut. Lägg över på en plåt med smörpapper. 
8. Låt bullarna i minst 60, gärna 2 timmar, under en bakhandduk.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten. (Strö pärlsocker på om du vill.) Grädda i ca 8 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Annons

 

 

 

Annons

24 kommentarer till “Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad”

  1. Malin.S skriver: 12 december, 2014

    Ser fantastiska ut Diana. Blir så jäkla sugen och vill ha nuuuuuu


    1. Diana skriver: 13 december, 2014

      Hej Malin!
      Tack!!! Ja, det blev så smarrigt! Farligt dock…;))
      Njut av lugnet efter stormen.
      Diana


  2. Carina J skriver: 12 december, 2014

    Så fina saffransbullar! Tack för recepten, här ska det nu bakas. Trevlig helg! 🙂


    1. Diana skriver: 13 december, 2014

      Hej Carina!
      Har du hunnit baka? Blev du nöjd med resultatet? Nyfiken!
      Trevlig lördag!
      Diana


  3. Ethel skriver: 13 december, 2014

    De ser smarriga ut, jag ska testa med mandelmassan nästa gång. Trevlig helg på dig med!


    1. Diana skriver: 13 december, 2014

      Hej Ethel!
      Ja, testa det…supergott!
      Ha en skön helg!
      Diana


  4. Carina J skriver: 15 december, 2014

    Hej Diana! Saffransbullarna blev supergoda. Alla här hemma sa att dessa får du baka igen. Tack så mycket för recepten. Ha en trevlig vecka. 🙂


    1. Diana skriver: 20 december, 2014

      Hej!
      Åh, vad kul att höra! De gick åt här hemma…och alla vill att jag bakar dem igen.
      Tack! Njut av helgen!
      Kram Diana


  5. Carina S skriver: 30 november, 2015

    Hej!
    Lättarbetad deg, även om jag fick ta mer mjöl än i receptet. Bullarna smakade underbart. Jag förenklade fyllningen, blandade inte utan lade på var för sig. Det här receptet kommer jag att använda igen.


    1. Diana Dontsova skriver: 30 november, 2015

      Hej Carina!
      Vad härligt att du gillade dem. Jag har bakat det flera gånger redan och variera fyllningen varje gång. Mjölmängden kan ibland öka om man får i lite mer 5 dl mjölk i smöret. Själv försöker jag göra degen lite klibbigare för att få saftigare bullar. Så länge bullarna blir goda funkar både 15 och 16 dl.
      Tack för din kommentar! Önskar dig en härlig vecka!
      Diana


  6. Linda skriver: 16 december, 2015

    Köper du ”vanlig” mandelmassa i matvaruaffären el. Gör du egen?

    Med vänlig hälsning,
    Linda


    1. Diana Dontsova skriver: 17 december, 2015

      Hej Linda!
      Egen mandelmassa är alltid godast. Det varierar om jag använder ”vanlig” mandelmassa eller hemmagjord. Oftast handlar det hur mycket tid jag har.

      Trevlig kväll!
      Diana


  7. Laila Högfeldt skriver: 11 december, 2017

    Men åhh så gott och vilket bra recept =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/


    1. Diana skriver: 21 januari, 2018

      Hej!
      Tack för tipset! Ska absolut kika!

      Ha en skön dag!
      Diana


  8. Helena skriver: 26 november, 2019

    Ser så gott ut! Har du recept på en bra glutenfri saffransdeg som jag kan ha mandelmassa och vit choklad till?


    1. Diana Dontsova skriver: 27 november, 2019

      Hej Helena!
      Nej, det har jag faktiskt inte. Tyvärr!


  9. caroline skriver: 6 december, 2019

    Vad menas med 1 jäst?


    1. Diana Dontsova skriver: 7 december, 2019

      Hej!
      1 jäst = 1 paket jäst på 50 gram.
      Jag har nu förtydligat i receptet.


  10. Marte skriver: 14 december, 2019

    Selv om jeg måtte tilsette mye mer mel og steke de mange minutter lenger enn resepten sier, så er det de beste bullene jeg har spist noen gang!!? Disse blir tradisjon i vårt hjem!?


    1. Diana Dontsova skriver: 14 december, 2019

      Hej Marte!
      Vilken härlig ny tradition ni har fått! Dessa bullar är så goda och bakas av många har jag sett. Gräddningstiden varierar från ugn till ugn. Vilken tur att det blev bra!


  11. Lena skriver: 1 februari, 2020

    Det gick inte så bra för mig. Degen brast.


    1. Diana Dontsova skriver: 3 februari, 2020

      Hej Lena!
      Vad betyder det?


  12. Ellen skriver: 28 november, 2020

    Hej Diana!
    Degen ligger på jäsning och den ser såå fin ut. En (kanske dum) fråga- är fyllningen till hela degen eller för en halv, och andra halvan görs t vanliga lussekatter?


    1. Diana Dontsova skriver: 30 november, 2020

      Hej Ellen!
      Ingen dum fråga…det är till hela degen. Jag förtydliga det så ingen annan undrar.
      Lycka till och njut!
      Diana


Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/pasta/svamppasta-med-adelost-och-valnotter/