Visst är det mysigt att träffas över lite glögg och goda snittar? Den här tiden på året är dessa små stunder värdefulla och ett perfekt sätt att omvandla en mörk dag till något fint. Det behövs inte mycket för att få till ett adventsmys utan doften av glögg och levande ljus räcker långt. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Något du kan bjuda på imorgon när det är Lucia eller Advent på söndag är snittar med Saint Agurkräm och glöggkokta aprikoser. Jag väljer alltid Saint Agur eftersom den är krämig och smakar riktigt bra. Dessa snittar är alltid uppskattade och jag varierar mig mellan att använda vörtbröd (utan russin) eller mjuk pepparkaka. Att koka torkade aprikoser i glögg och socker är en två-minutersgrej som dessutom går att göra förbereda redan dagen innan. Stansa sedan ut små rundlar av brödet eller kakan och rosta dem i ugnen. Att få det där krispiga till den släta krämen är väldigt gott. Avsluta med glöggkokta aprikoser på toppen. Jag burkar även strö lite torkad ätbar blomma över men har du inte detta hemma kan du använda hackade nötter, svarta sesamfrön eller oxalis. Vill du göra det ännu enklare för dig kan du göra krämen men toppa med aprikosmarmelad. Det gör jag när det inte är jul och då kan det se ut så här ovan. Byt ut kexen mot mjuk pepparkaka eller vörtbröd så passar de bra till glöggfesten. RECEPT SNITTAR MED ÄDELOSTKRÄM OCH GLÖGGKOKTA APRIKOSER Mjuk pepparkaka eller vörtbröd (utan russin) Glöggkokta aprikoser: 200 gr torkade aprikoser 2 dl vit glögg (väljer du röd får du bruna aprikoser) 3 msk socker Ädelostkräm: ca 140 gram Sankt Agur (krämig ädelost) 1,5-2 dl créme fraiche Dekoration: ev. torkade blommor Beredning: - Koka upp socker och ljus glögg. Låt koka tills sockret har löst sig. Skiva aprikoserna och lägg i sockerlagen. Koka i ca 7 minuter. Låt svalna. - Mixa ost och créme fraiche med en stavmixer. Smaka av och tycker du det smakar för mycket ost, tillsätt mer créme fraîche. - Sätt ugnen på 180 grader. Skiva kakan/brödet och stansa ut små rundlar. Rosta lätt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna. - Toppa brödet med ädelostkräm och några aprikoser. Enklast är det att spritsa på krämen. Jag avslutade med lite torkade blomsterblad på toppen.