Annons

Annons


Idag väljer jag att lätta mitt hjärta

Artisten Tim Bergling, också kallad Avicii har tagit sitt liv. En händelse som har berört mig, Sverige och hela världen med stor sorg. En händelse som hade kunnat förhindras, precis som alla självmord. Även min mammas. Avicii blev 28 år gammal, min mamma blev 37.

Under alla dessa år har jag valt att inte berätta hur min mamma gått bort, att hon valde att avsluta sitt liv för att få inre frid. Anledningen till det är att folk inte kan ta emot den informationen. Det är inte svårt för mig att berätta om dödsorsaken, svårare är det att hantera reaktionen som kommer efteråt eller snarare tystnaden. Det är mycket enklare att bara säga att hon var sjuk, vilket jag har gjort fram tills för några år sen. Nu måste vi alla bryta tabun kring självmord. Med alla menar jag dig, mig, och politiker.

Annons

Varför vågar vi inte ställa frågan ”Funderar du på att ta livet av dig?”. Frågan kommer inte att framkalla ett självmord för att den ställs. Frågan kommer inte plantera en ny idé om den inte redan finns där. Istället kan den hjälpa någon av de ca 1500 personer som dör i Sverige varje år. (2016 tog 1478 personer livet av sig, enligt Suicide Zero.) Varningssignalerna är tydliga men rädslan att ge någon idén att avsluta sitt liv är större. I dokumentären ”Avicii, True Stories” ser vi alla tecken och Tim skriker dessutom högt och tydligt att han har ångest och är totalt utmattad. Förståelsen av hans omgivning saknas och modet att ta tag i det saknas ännu mer.

Under hela min uppväxt har vi aldrig pratat om min mamma och hur hon var som person. Om hur mjuk, kreativ och fin människa hon var. Att hon alltid tänkte på andras människors behov först. Nej, vi har bara pratat om mammas självmord och letat syndabockar. Det finns inga syndabockar men det finns ton av skuldkänslor och sorg som inte försvinner.

1 november 1981 lämnade min mamma Nada man och fyra barn efter sig, 14 år, 12 år, 10 år och 7 år. Jag var yngst.

 

Tim, må du vila i frid.
Mina varmaste tankar går till din familj. 

Diana

 

Många lider av psykisk ohälsa och depression i Sverige. Vad vi vet idag är att det går att behandla. Har du självmordstankar? Känner du någon som har?

  • Ring 112
  • Ring 90101, Självmordslinjen
  • Få samtalsstöd via BlueCall (endast för Iphone just nu)

(Information Suicide Zero, en ideell förening som arbetar för att radikalt minska självmorden.)

 


17 kommentarer

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar