Hej! Förra veckan var jag på Årets Kock i Malmö tillsammans med min matintresserade bror Frank. Under dagen lagades det mat av åtta finalister med 20 kända kockar i juryn och bland annat Prins Carl Philip. Konferencierer var komikern Nour El-Refai och kocken Tareq Taylor, två härliga Skåneprofiler som jag är förtjust i. Vi börjar med att säga grattis till JOHAN BACKEUS, vinnaren av Årets Kock 2017! Foto: Madeleine Landley Johan är verksam på Aveqia i Stockholm och tävlade senast förra året då han slutade på andra plats. Nu var det dags att ta hem guldet! Så här löd juryns motivering: "Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen." FOTO: DIANA DONTSOVA Årets Kock är Sveriges mest prestigefyllda gastronomitävling med landets bästa kockar i juryn. Prins Carl Philip har en hedersplats i juryn och delar även ut priset till vinnaren. Rätterna i år bestod av fem vegetariska smårätter och en huvudrätt med skånsk fasan. Så här såg Johans tallrikar ut: Foto: Måns Jensen Purjolök, persilja och pepparrot Fänkål, gurka och ostronblad Ägg, blomkål och tryffel Potatis, ängssyra och rökt tång Svamp, krasse och hasselnöt Foto: Måns Jensen Huvudrätt: Bakad fasan i smen, glaserat lår, svamp och mandelmüsli, blomkål samt skysås smaksatt med ingefära och umeshu. Karin Franssons mentorspris Under finalen delades även Karin Franssons mentorspris ut till Pernilla Lundbergh från Rottne, Växjö, vilket är mina gamla hemtrakter. Idag jobbar Pernilla på Riche och Teatergrillen i Stockholm. Foto: Madeleine Landley Detta pris handlar om att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Ett viktigt arbete då det är ganska tydligt att alla tävlande i finalen var män. Karin Fransson (se nedan till höger i bild) driver Hotell Borgholm på Öland och har även agerat mentor för många av Årets Kocks semifinalister och finalister. Foto: Diana Dontsova Samtidigt som tävlingen pågick fanns det flera kockar och företag som visade upp sina råvaror och nyheter. En väldigt uppskattad presentation var 10 minuters smak av Skåne och Malmö. Där fick vi avnjuta en suverän trerätters middag. Här nedan ser du förrätten som bestod av en gudomlig tartar skapad av Daniel Lindgren. Foto: Diana Dontsova Här fanns även Edin Djemat känd från Kockarnas kamp och Daniel Müllern från Strandvillan i Ystad där min man och jag firade 20 år tillsammans. Foto: Diana Dontsova Ett härlig inslag bland all mat var formgivaren Mia Martinius från Västergården med sin vackra keramik. Som matstylist är det en dröm att hitta rustika personliga fat. Visst är de vackra? Foto: Diana Dontsova En händelserik dag och då är detta bara tävlingsdelen. På kvällen var det sedan dags för bankett och röda mattan. Det får bli nästa inlägg! Kram Diana HÄR KAN DU SE BILDER FRÅN ÅRETS KOCK BANKETTEN OCH RÖDA MATTAN!