För några dagar sen åkte Peter och jag iväg till Österlen på en liten roadtrip. Skåne är så vackert med sina gula rapsfält och speciellt när solen ligger på, ja då blir det alldeles magiskt! Vi är båda väldigt glada för att åka iväg lite spontant utan att egentligen ha någon plan. Rutten bestämde vi efterhand men det var i alla fall här vi hamnade. FÖRSTA STOPP: ERIKSGÅRDEN I SJÖBO Vi stannade på Eriksgården i Sjöbo innan vi kom fram till Österlen. Det fanns bara en anledning till det, att smaka årets första svenska jordgubbe. Jag har inte ätit jordgubbar överhuvudtaget sen förra sommaren så det här var väldigt speciellt. Jag älskar jordgubbar och det är helt klart mitt absoluta favoritbär. Och ja, det var värt att vänta på! Vill du frossa ordentligt i bär ska du komma hit om någon vecka för då har de bärbuffé som består av hallon, blåbär och jordgubbar. Uteserveringen var stor och rymlig vilket gjorde det enkelt att hålla distans. Det var mycket barnfamiljer vilket inte var konstigt med tanke på den stora lekplatsen. Sen lockar nog glass med jordgubbar en del. Även inomhus fanns det ordentligt med plats med stor potential att göra det mer mysigt. Vi fokuserade på gårdbutiken och handlade med oss bär, kryddor och marmelad. Om du åker hit måste jag även rekommendera hallonen! Riktigt söta och goda! Bären åt vi upp i bilen till nästa stopp. ANDRA STOPP: PASTAFABRIKEN Pastafabriken ligger i Ingelstorp och där görs egen pasta. Ska du äta på plats är det nog smart att boka bord annars kan du köpa med dig mat eller pasta och pesto som du tillagar själv. Här har de egen odling av krasse, potatis, betor, kål och annat gott som hamnar i maten. Ett stort plus för det och att man faktiskt kan se in till pastatillverkningen. Pastafabriken har även en liten delikatessdel med olja, pasta, friterade mandlar och annat gott. Eftersom bären var slut fick mandlarna bli nästa bilsnacks. Vi hade nämligen tänkt äta här men kom så klart under pausen efter lunch och innan a la carte. TREDJE STOPP: KARL FREDRIK I EKLAHOLM Igår sändes första avsnittet av Karl Fredrik på Österlen och jag är glad att vi hann dit innan gården fylls med besökare. Han flyttade ner till Skåne 2014 och driver nu galleri och butik på gården där han bor. Platsen heter Karl Fredrik på Eklaholm och här hittar du en välfylld butik och härliga växter i en underbar miljö. Speciellt under den här tiden eftersom gården omges av rapsfält. Vi hann inte säga hej till honom eftersom det pågick en filminspelning just när vi var där. Är du intresserad av att hitta stora skärbrädor med patina finns det här. Det fanns en mängd fina saker. Kolla in skålarna här ovan! FJÄRDE STOPP: KÅSEBERGA FISK Kåseberga, ett stenkast från Ale stenar har ett fiskrökeri från 1968. All fisk röks traditionellt i tegelugnar med alved och alspån vilket ger en otroligt god smak. Vi handlade så klart med oss fisk hem och det blev en blandning av rökt smörfisk, torskrom och sill. Jag ska tipsa om en grej: åker du hit får du INTE missa smörfisken. Det var nog den godaste rökta fisken jag ätit. Wow! Efter jordgubbar, hallon och friterade mandlar från Eriksgården och Pastafabriken var vi lagom hungriga och sugna på lunch. Vi valde så klart en klassisk sillamacka med havsutsikt - riktigt bra för själen och magen. Andra ställen du kan besöka på Österlen är: KÅSEBERGA ODLING HÖRTE BRYGGA MANDELMANNS TRÄDGÅRDAR OLOF VIKTORS ÖRUM 119 APOTEKARNS TRÄDGÅRD KAFFESTUGAN ALUNBRUKET