I veckan var jag i Stockholm för att fira Knäckebrödets dag tillsammans med Wasa Bröd, Green Kitchen Stories och Systrarna Eisenman. Eventet arrangerades av Knäckebrödsakademin och i år var platsen Spritmuseet medan vi förra året var på Nationalmuseet. Och vilken plats och utsikt! Vi lyckades fånga en magisk solnedgång strax innan allt började. Väl på plats fick vi avnjuta goda knäckebröd med olika toppings som sjöborre med mandarin, rökt rom, stekt lardo, syrat smör med tryffel, lagrad ost och annat gott. Den här idén med att använda sig av hårt bröd till både lyxiga och enkla toppings gillar jag. På senare tid har jag själv börjat att servera knäckebröd till ostbricka eller som ett tilltugg till fördrinken. Det är ett trevligt inslag som knastrar så fint. För visst gillar vi det ljudet? Idag finns det många olika smaker i butikshyllan och mina favoriter är Wasas runda bröd som är smaksatt med havssalt men även deras jubileumsbröd, Wasa 100, finns alltid hemma i vårt skafferi. Lika ofta som jag äter det med topping på, äter jag det krossat i en skål med yoghurt och banan. Efter några goda "krispiga snittar"avslöjade Knäckebrödsakademin vilka som kammade hem vinsten som Årets Unga Bagare. Utmärkelsen gick till Grillska Gymnasiet i Sundbyberg och priset delades ut Marie Ledin, ledamot i Knäckebrödsakademin. Att uppmuntra unga bagare till att bevara vår härliga knäckebrödstradition samt jobba fram nya smaker är en härlig och fin idé. Glädjen hos dessa ungdomar när de fick ta emot sitt pris spred en sådan värme i rummet. Bagarna på Grillska Gymnasiet hade med fullkornsråg, salt, vatten och jäst/surdeg precis som kravet är för tävlingen men sedan hade de valt att smaksätta med bland annat äpple. Jag fick smaka vinnarbidraget men hann tyvärr inte fotografera. Det var iallafall gott, tunt och krispigt! Vi var ganska många som kommit till Spritmuseet för att fira Knäckebrödets dag. Några som jag hann prata med under kvällen var Amelia Adamo och Carl Jan Granqvist. En snackis under kvällen var så klart vilken sida vi brer smöret på, ovansidan med hål eller undersidan? Jag är uppvuxen med att bre smöret på undersidan men med tiden har jag faktiskt vänt på knäckebrödet. Anledningen till detta är att mina favoritbröd har fröer och havssalt på och jag vill att dessa ska ligga kvar på brödet. Därför brer jag numera på ovansidan. Vilken sida brer du på?