Hej! I förra inlägget berättade jag om första dagen från vår matresa i Polen och nu är vi inne på dag 2. Resan i Trestaden, Sopot, Gdansk och Gdynia gjorde jag i samarbete med Stena Line tillsammans med Carola (Room of Karma), Åse (56 kilo) och Malin (Fnulan). Dag 2 började med en rejäl frukost på Mera Spa Hotel för att sedan njuta av en kaffe på stranden i Sopot. Planen för dagen var att besöka en ekologisk farm på landsbygden i Kaszuby-provinsen och en matupplevelse i Gdynia. Däremellan fanns det lite tid för shopping på Riviera, ett av Polens största shoppingcenter. Foto: Diana Dontsova (mobil och kamera) SOPOT Här ovan ser ni mitt resesällskap Carola, Åse och Malin. Vi står mitt i Sopot framför Sheratons baksida. Detta är mittpunkten i Sopot där du är omgiven av pampiga hotell, huvudgatan Monte Cassino och den berömda piren Molo. Den är 500 m lång och en av Europas längsta träbryggor. Det var härifrån vi tog segelbåten till Gdansk. Efter frukost och en kopp kaffe på stranden begav vi oss till den polska landsbygden i Kaszuby-provinsen för att besöka en ekologisk oxfarm. Det tog ca 1 timmes bussfärd till farmen men det var det värt. På bilden nedan kan du se en del av huset på gården. När vi kom fram väntade en kort tur med häst och vagn för att uppleva en liten del av Kaszuby. KASZUBY-PROVINSEN Har man tillbringat en hel dag i centrum är det härligt att komma ut på landet och andas frisk luft. Den vackra rogivande omgivningen påminner om vår svenska natur. Efter en solig hästtur väntade en rejäl lunch som bestod av farmens eget kött The Wagyu Beef. Köttet är ekologiskt och hamnar högt upp på marmoreringsskalan. Tittar man på den amerikanska skalan går den upp till 5. Wagyubiffen på gården hamnar på 10, en helt annan nivå. Marmoreringen av biffen gör att den kan jämföras med kobebiff från Japan som hamnar på unika 12. Vill man äta Wagyubiff har farmen även restaurang inne i Sopot som heter Delmonico Cut. Första rätten som serverades var råbiff på två skedar. Genast la jag märke till den röda färgen och i några sekunder trodde vi att det var tomatsås på skeden. Så var inte fallet utan det var ren råbiff med kapris. Även om jag tycker att råbiff smakar gott, kan jag inte äta mycket av den så en sked räckte för mig. Nästa rätt som kom in var ekologisk och närodlad sparrissoppa. Gården bredvid är nämligen en sparrisfarm. Soppan serverades i en vacker skål med lock och bestod av både vit och grön sparris. Smaken var väldigt god, inte lika gräddig som vi är vana vid i Sverige. Dags för köttet! Det pyrde rejält när pannan ställdes fram och ville man ha "rare" gällde det att ta köttet direkt. Annars lät man det ligga kvar i några sekunder för att få det "well done". Till detta fick vi sparris, bakad potatis, örtsmör, ceasarsallad och kall sås. Strax efter kom kocken ut med ett lamm som han så fint trancherade. Doften av vitlök spreds i hela rummet. Om ni frågar hur lammet smakade, svarar jag att det utan tvekan är det godaste lamm jag någonsin ätit. För att avrunda lunchen bjöds det på créme caramel till efterrätt. Är det något jag vill äta i skrivande stund är det garanterat lamm och créme caramel. Den perfekta avslutningen på en god lunch! Farmen har även tre rum för uthyrning. En lugn och fridfull plats mitt i naturen för den som vill andas frisk luft. Nu var vi på väg till Gdynia och Galleria Riviera, en stor modern galleria med 250 butiker och caféer. Från landsbygden till shoppingcenter! Där fanns det mesta med tanke på hur stort det var. Jag köpte ett par bruna lädersandaler för ca 220 kr. Priserna i Polen är mycket lägre och Galleria Riviera anses inte vara det billigaste shoppingalternativet. GDYNIA Efter shoppingturen var det dags att åka till hotell Quadrille inte långt från hamnen och färjan. Inredningen på hotellet var inspirerat av Alice i underlandet och så fort vi klev in genom dörren blev vi både överraskade och förtjusta. Genom att blanda olika golv och tapeter blev varje rum unikt. Kaniner i taket och Johnny Depp på lampskärmar förstärkte känslan av Alice i underlandet. Underbart hur de lyckats utan att det blir tacky, snarare snyggt och originellt. Jag tror nog att det blir ett inlägg lite längre fram med fler bilder från hotellet. Åker du till Gdynia, åk till Quadrille! Ett modernt hotell i en 1700-tals byggnad som erbjuder både spa och molekylär gastronomi. På restaurangen Vita kaninen (Bialy Krolik) får du nämligen en kulinarisk upplevelse, jag lovar! På restaurang Bialy Krolik serverades en 7-rätters avsmakningsmeny och den fascinerade. Vi visste inte vad som stod på menyn förrän maten väl kommit ut från köket. Servitrisen informerade oss inför varje rätt om vilka råvaror som fanns på tallriken. Allt handlade om textur, färg, smak, nytänk och presentation. I varje rätt fanns den polska matkulturen med såsom fläsksvål, sill och kål. Inför varje rätt byggdes det upp en förväntan och vi blev inte besvikna. Inte alls, utan tvärtom väldigt positivt överraskade. Friterad fläsksvål med söt paprika och harsyra. Sockersaltad sill med tapioca och gurka. Råstekt sparris med stark ost, saffranssmör och dragonpannacotta. En inte så söt men väldigt smakrik glass (gjord på en rot som vi inte kände till) med mandelkaka och kanelrabarber. Vaktel med potatis, grönkål, vårlök och en skysås som hälldes på i efterhand. Detta ansågs vara huvudrätten. Desserten blev en vit chokladmousse med grön glass, äpple och maräng. Den sista rätten som bestod av småkakor och egengjorda praliner hann jag inte fotografera. Vi fick nämligen rusa iväg för att inte missa färjan. Jag minns iallafall att pralinen var fylld med karamelliserad kronärtskocka och choklad. Foto: Lånad av 56 kilo Tack till mitt härliga sällskap Carola, Åse och Malin! Tänk att vi inte kände varandra när vi lämnade Karlskrona. Tack även till Ylva och Alexandra för en underbar kulinarisk resa. Det är inte sista gången jag åker till Polen! Det vet jag. Kram Diana I samarbete med Stena Line. Gillar du att resa? Kolla in här! Polen - dag 1 Makedonien - hit ska jag i sommar! Mandelmanna trädgårdar Öland med vänner