Hej! Har du firat advent med glögg och pepparkakor? Jag har hunnit med både glögg och årets första julbord. Just till det här julbordet var det jag, tillsammans med Lidl, som bjöd in vänner för att fira en underbart vanlig jul. Det var eventets hashtag och från början kändes vårt julfirande väldigt annorlunda. Vi befann oss på Studio Watz, en magisk lokal utsmyckad med dekor från Lidl. Det bästa av allt var att det redan efter en stund var så mysigt och hemtrevligt att det kändes som om vi var hemma hos mig. Fast mycket finare. En av mina favoritstunder under kvällen var när var och en vid mitt bord fick berätta något positivt eller roligt som hänt under året. Underbart att få lyfta fram glädjande stunder eller händelser som vi alla är stolta över. Det var allt från bokutgivningar, flytt till Stockholm, matpriser, företagsamhet, sålda vegoburgarrecepet till storkund, nya bloggportaler och Mästerkockstävlingar. Ja, vi hade mycket att prata om och jubla över. Sen det här med julklappsutdelning...det blir vi aldrig för stora för, eller hur? I dessa paket fanns det en massa gott som fick följa med hem, så som fairtrade choklad, ekologisk torkad mango, quinoa, kokosolja och annat smått och gott. För er som inte vet vill jag lyfta Lidls ekologiska produkter. De har ett utbrett ekologiskt sortiment, vilket inte alla känner till. Vanligtvis brukar jag fira julafton ihop med min man, två barn, svärmor, svåger och bror. Vi är alltid hemma hos oss men vi hjälps åt med maten. Det finns en del traditioner som vi håller oss till som lax, sill, kalkon och Janssons, men varje år testar vi olika vegetariska tillbehör. I år blir det ugnsbakad rotselleri och brysselkål i saffranssås. Annars är grönkålen en standard, helst gräddstuvad. Det viktigaste av allt måste ändå vara svärmors mandelmusslor med grädde och sylt. Jag har smakat många mandelmusslor men hennes måste vara de godaste jag ätit. Nu slog det mig att jag borde fråga henne om receptet och lägga ut det här på bloggen. Det är helt klart värt att lägga ner den tiden på att baka egna med tanke på hur goda det är. Vår senaste underbara tradition är att vi firar Lillejulafton med mina syskon, syskonbarn och respektive. Jag kan lugnt säga att vi är ett stort gäng och just nu väntar vi på ytterligare en familjemedlem som är beräknad till 21 december. Det får ändå räknas som årets julklapp och livets gåva. Mitt julbord: Ugnsbakad rotselleri med brynt rosmarinsmör (klicka för recept) Brysselkål gratinerad i saffran- och vinsås (se nedan) Julpajer med västerbottensost och färska fikon (klicka för recept) Köttbullar med smak av kanel serverad med syrad rödkål (se nedan) Pepparkakscrostini med ädelostkräm och glöggkokta aprikoser (se nedan) SKRATT och GLÄDJE! RECEPT Pepparkakscrostini med ädelostkräm och glöggkokta aprikoser: Ädelostkräm: 140 gram ädelost 1,5-2 dl créme fraiche Mixa ost och créme fraiche med en stavmixer. Vill du ha den mindre fast? Tillsätt några droppar mjölk eller grädde. Glöggkokta aprikoser: 100 gr torkade aprikoser 1 dl vit glögg 1 1/2 msk socker Topping: hackade hasselnötter Gör så här: Koka upp socker och vit glögg. Låt koka tills sockret har löst sig. Skiva aprikoserna och lägg i sockerlagen. Koka i ca 7 minuter. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva mjuk pepparkaka och stansa ut till rundlar. Rosta dem på en plåt i ugnen i några minuter. Mixa ost och créme fraiche med en stavmixer. Spritsa varje crostini med ädelostkräm. Toppa med glöggkokta aprikosskivor och hackade hasselnötter FOTO: DIANA DONTSOVA Brysselkålsgratäng med saffran och vitt vin (8 personer) 1000 g brysselkål Saffranssås: stor klick smör 1 lök 1 röd chili 1 pkt saffran á 0,5 gr 2 msk vetemjöl 1 ½ dl vitt vin 2 dl vatten 2 dl grädde salt peppar Till servering: granatäpple Beredning: Sätt ugnen på 180 grader. Skala och hacka löken. Halvera chilin och avlägsna skaft och frön. Hacka i små bitar. Bryn lök och chili i smör. Lägg i saffran och rör om. Pudra vetemjöl och vänd runt. Häll i vinet och låt koka i någon minut. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och låt småputtra i någon minut. Salta och peppra. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i brysselkålen och koka i 8-10 minuter. Häll av vattnet. Lägg brysselkålen i en ugnsfast form och häll över saffransgrädden. Gratinera i ca 10 minuter i 200 grader. Toppa med granatäpplekärnor före servering. FOTO: DIANA DONTSOVA Köttbullar med smak av kanel serverade med rödkål 1 kg blandfärs 1 finhackad gul lök 1 ägg 1 1/2 msk dijonsenap 1 tsk kanel 1 2 1/2- 3 tsk salt rikligt med svartpeppar från kvarn smör och rapsolja att steka i Rödkålsallad: 200 g rödkål, (mindre än ¼ kålhuvud) 2 msk rapsolja 1 ½ tsk vitvinsvinäger ½ tsk salt Gör så här: Skala och finhacka löken. Fräs i smör. Blanda färsen med alla ingredienser. Rulla till små köttbullar. Stek runt i en stekpanna med rapsolja. Hyvla rödkålen med en mandolin eller en osthyvel. Blanda med resten av ingredienserna. Servera rätten på gafflar. Börja med rödkålen och avsluta med en köttbulle. Lägg gafflarna på ett fat och strö extra hackad persilja över. Resten av rödkålen serveras i en skål. Jag önskar er alla en härlig dag! Kram Diana FOTO: LINUS PETTERSSON