Nu är jag tillbaka efter att ha bevakat Barilla Pasta World Championship i Paris. Det är tredje året i rad som jag är på plats och det är lika spännande varje gång. Tävlingen ägde rum i den fantastiska lokalen Pavillon Cambon som är ett gammalt bankpalats. Tidigare har vi varit i Italien men nu valde arrangörerna Paris, vilket passade alldeles utmärkt till temat "The Art of Pasta". För visst är pasta en konst? Oavsett om du lagar det till vardags eller fest! 14 kockar från hela världen tävlar med sin signaturrätt i pasta. Att följa denna kreativitet är verkligen inspirerande. Kockarna visar respekt för den italienska traditionella rätten men gör sin egen tolkning, som ofta har inslag från det egna hemlandet. Lea Marion var med och tävlade för Sverige och vanligtvis ser vi henne i restaurang Oaxen, Stockholm. Hennes rätt, Walk in the Woods, var inte bara god utan en otroligt vacker kreation. För att visa våra svenska smaker, satsade Lea på granskott och olika svampar. Jag smakade hennes rätt och den var fantastiskt god. Framförallt var presentationen helt klart den vackraste i tävlingen. Tyvärr gick inte Lea vidare till dag 2 då konkurrensen var stenhård. Foto: Diana Dontsova Hela tävlingen spelades in och jag fick i en intervju dela med mig av min relation till pasta. Det blev även en liten diskussion kring mat i sociala medier och digital marknadsföring. Under dessa två dagar gästades vi även av andra kreatörer som visade att pasta är konst. Vad tycker du om pastaförpackningarna från 50-talet? Jag har en liten förkärlek till gamla retroförpackningar! I finalen stod det mellan Brasilien, Japan, Schweiz och Kanada. Vinnaren blev Japans Keita Yuge med rätten "Penne al Gorgonzola", en fusion av italienska och japanska smaker. Rätten ser du här nedan. Jag har sällan skådat en så lugn tävlande. Helt klart en värdig vinnare! Foto: Barilla Ett annat härligt inslag under Pasta World Championship var en utmärkelse som delades ut, The Aquolina Prize - Food and Mood. Då fick jag äran. att ta emot ett pris för bästa matfoto! Det här hade jag verkligen inte väntat mig!!! Bilden jag vann med var just Leas pastarätt vilket var extra kul! Foto: Francesco Pruneddu @ch_ecco Vi kan alla relatera till en god pasta och samlas gärna för att dela denna stund med vänner och familj. Att laga pasta behöver inte vara komplicerat utan det gäller att hålla det enkelt med goda smaker. För visst älskar vi att samlas kring det dukade bordet? Även om det blev en hel del pasta dessa dagar ser jag fram emot att laga själv. Speciellt med all den inspiration jag fått med mig från Pasta World Championship.