Hej! Att träffa Benny Andersson från Abba, ja då blir jag starstrucked! Jag antar att det inte är så många som har ätit knäckebröd ihop med en Abba-medlem men det har jag. Något väldigt häftigt och nostalgiskt över det! Vi firade nämligen Knäckebrödets dag tillsammans i Stockholm. Eventet arrangerades av Knäckebrödsakademin som består av just Benny Andersson men också Ernst Billgren, Marie Ledin, Fredrik Eriksson med flera. Jag var där tillsammans med Green Kitchen Stories och Wasabröd. Platsen för eventet ägde rum på anrika Stockholms Nationalmuseum. Efter fem års renovering är nu muséet öppet för allmänheten och vi höll till i restaurang National. Att få fira knäckebröd, ett svenskt klassiskt bröd just här kändes speciellt och helt rätt. Jag är gärna med och lyfter våra svenska mattraditioner och påminner om denna fantastiska produkt. Jag mötte upp David och Luise från Green Kitchen Stories i den mäktiga foajén. Just nu jobbar vi ihop och ett av projekten är att lyfta knäckebrödstraditionen. Att samarbeta med andra matkreatörer är inte bara roligt utan väldigt inspirerande. Något jag hoppas på att göra ännu mer. En annan fantastisk samarbetspartner är Linda Lomelino och vi jobbade ihop hela förra året. Ni får hålla utkik för ganska snart kan du se våra tolkningar av Wasabröds nyheter Happy och Enjoy gjorda på sötpotatis, grönkål och pumpafrön. Varje år firas Knäckebrödets dag 19 februari! Just den här dagen utlystes en tävling där Sveriges bästa knäckebrödsbagare skulle koras. Genom ett blindtest smakade juryn alla bidragen kvällen innan och kom enhälligt fram till vinnaren med det godaste receptet. Vinnaren 2019 blev Pär Westergren från Wasabröd i Filipstad. Juryns motivering löd så här: "Vinnaren av tävlingen har inom ramen för ett traditionellt rågknäckebröd bakat in nya smakupplevelser och en knaprighet som tilltalar." Grattis säger vi till Pär som stolt tog emot sitt pris. Extra kul med vinsten då Wasabröd firar 100 år, påpekade Pär. Under kvällen fick vi provsmaka flera olika knäckebröd, inklusive det vinnande bidraget från Wasabröd som hade en ton av anis och fänkål. Här står jag med stjärnkocken Fredrik Eriksson och Marie Ledin, ordförande i Polar Music Prize. De jobbar för att värna om den svenska knäckebrödskulturen och dess gastronomiska kvalité. Det är något jag är med på. Helt klart! Tack för en härlig kväll och grattis till Wasabröd! Diana