Hej! Vilken kväll det blev i torsdags när jag tillsammans med Sandberg Wallpaper hade ett event för nästan 30 st inredare, stylister, bloggare och designers. Sandberg Wallpaper lanserade sin vårkollektion "Arboretum" och jag tolkade den med min mat. Vi höll till i den magiska lokalen Holmanäs Gård utanför Trelleborg. En kväll jag kommer att minnas väldigt länge. Mitt uppdrag var att tolka vårkollektion genom min mat. Jag stod i köket medan teamet från Sandbergs dekorerade lokalen och dukade bordet. Vilket team! Det är ingen överdrift när jag säger att mer kreativa människor har jag nog aldrig träffat. Det dukades, skapades stilleben och gjordes girlanger av ormbunkar och murgröna. Det var en fröjd att få samarbeta med dessa kreatörer! När frågan dök upp om jag ville vara med och lansera Arboretum blev jag genast nyfiken. Att tolka en tapetkollektion och lyfta den med min mat kändes som en utmaning jag inte kunde tacka nej till. Jag fick hem katalogen, bläddrade och fick plocka fram kreatören i mig. Ganska snabbt sammanfattade jag den med orden svensk, natur, gul, grön, elegans och modern. Utifrån dessa ledord skapade jag sedan en meny. Resultatet blev en vegetarisk meny med svenska smaker och färgskalan blev grön, vit och gul då dessa återkommer i kollektionen. Till fördrinken serverade jag rispapper med dragonkräm och harsyra. Harsyran återkommer i kollektioner och en ört jag ofta använder mig av. Den är vacker och har en fantastisk syra som passar bra ihop med det mesta. Detta tilltugg serverade jag på träbrädor med synliga årsringar från Simon Jonegårds gård och jord gjord av kaksmulor. Simon har nämligen en tapet kallad efter sig, Simons äng. Olika träd som pil, kvitten, hassel, bok och ek återkommer i kollektionen. Sandbergs har även tagit fram en assiett tillsammans med keramikern Annika Lööf. Med inspiration från dessa träd återskapade jag den andra rätten, blomkål på tre vis. Den bestod av blomkålspuré, lättrökt blomkål och syrad blomkål ihop med rostad bovete och gräslöksolja. Tyvärr har jag inget foto på huvudrätten. Däremot kan jag visa er vad jag serverade till efterrätt, en dekonstruerad cheesecake. Smakerna plockade jag direkt från kollektionen som bestod av kvitten och hasselnöt. Till cheesecaken serverade jag med kvittenmarmelad, hasselnötsflarn och fruktpärlor. Rätt nummer tre bestod av mathavre, bakad rotselleri, picklade senapsfrön, vitlökskräm, grönkål och brynt smör. Tanken bakom den här rätten var att lyfta känslan av våra svenska smaker och vår svenska natur. Middagen avslutades med en dessert, cheesecake med kvittenmarmelad, hasselnötsflarn och fruktkulor. Både hassel och kvitten finns i kollektionen och i olika färger. FOTO: KATRIN BÅÅTH och DIANA DONTSOVA Det blev många timmar i köket men det var det värt. Speciellt med tanke på hur nöjda Sandbergs var med min tolkning av Arboretum. Den här kvällen kommer jag att minnas länge. Tack till Katrin Bååth, kreativ chef, Sandberg Wallpaper och alla gäster som kom och delade den här kvällen med oss. Önskar er en härlig söndag! Kram Diana