Hej! För någon vecka sedan var jag på en vinresa i Rioja, Spanien tillsammans med Campo Viejo. Rioja är ett vindistrikt i norra Spanien som erbjuder fantastiska viner, god mat och vacker natur. Campo Viejo är en av de största vinproducenterna av Riojaviner. När jag landade i staden Bilbao mötte jag upp vinskribenten Ann Fogelberg och Malin Nordblom från Gourmet. Vi fortsatte med bil till staden Logrono där vi checkade in på hotel Eurostar. Logrono är Riojas huvudstad och känns genuin precis som man vill att det ska vara utomlands. Inte en massa turister utan det är lokalbefolkningen som är ute och äter och sitter på caféerna. I centrum fanns det ett helt område med små tapasställen som bara var ett gångavstånd från hotellet. Underbart att se stadens invånare ute på dessa ställen. När spanjorerna säger att de ska äta tapas menar de inte äta smårätter sittandes på ett och samma ställe i timmar. Nej, de menar att man ska avnjuta ett ställes specialitet och sen gå vidare till nästa tapasbar. Gärna ståendes vid höga bord ute på gatan. Vi gjorde vår runda med fyra stopp och smakade på torkat kött, tomatsallad, bläckfisk, korv, piementos och piparras. Till dessa rätter drack vi olika sorters vin och cava ur Campo Viejos sortiment. Vi kan säga som så att resan började med god mat och gott vin redan första kvällen. Nästa dag möttes vi upp efter frukost för att ta oss till Campo Viejos vineri strax utanför Logrono. Där skulle vi följa vinprocessen, få historien bakom berättad för en, att titta, känna och framförallt att få smaka. Att få möjligheten att göra detta i Rioja är en fantastisk upplevelse. Campo Viejos vineri var massivt och med en relativt nybyggd anläggning från år 2011. En modern byggnad och intressant även ur ett arkitektoniskt perspektiv. Alla rum i källaren var enorma och väldigt genomtänkta. Där ska finnas plats till både tillverkning och förvaring av ekfat och sedan flaskor. Distriktet består av tre delar Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja.Den vanligaste druvan i Rioja viner är tempranillo. När vi hade fått vår guidad tur med fakta om hur druvorna odlas och hanteras var det en trevlig överraskning när där stod ett uppdukat bord. Vi behövde lite fika, tyckte guiden Frederico, som bjöd på tortilla, kallskuret, bröd och ännu mera vin. Underbart! En viktig del i tillverkningen är lagringen i ekfat. Den största delen av Campo Vijeos viner lagras i franska ekfat medan en liten del hamnar i amerikanska. Vilket trä som användes från vilken skog i Frankrike är noggrant utvalt. Ekfaten ger smak och karaktär till vinet och därför är det viktigt att välja rätt. Amerikansk ek ger vinet en ton av vanilj medan den franska eken ger en kryddigare smak som drar mer åt choklad och kaffe. Omgivningen består av berg och vingårdar. Otroligt vackert! Under hela resan åt vi traditionell spansk mat. Till lunch fick vi avnjuta paellan ute på terrassen med utsikt över vinrankorna. Elena Adell är huvudvinmakaren som sedan 1995 har varit drivande i att kombinera modern teknik med de klassiska Riojadruvorna tempranillo, mazuela och granacha. Att få höra henne berätta om vin, ekfat, druvor och smaker var en fröjd. Hennes passion för vin gick inte att ta miste på. Det var härligt med en vinprovning av Campo Veijos vintageviner tillsammans med Elena. Den ägde rum i det alldeles speciella biblioteket. På kvällen var vi tillbaka på Campo Viejo. Här landade Ann, Malin och jag med kvällens fördrink, Cava. Under tiden grillade kocken chorizo och kött. Middagen serverades på samma terrass där vi åt vår lunch. Att äta vid ett så vackert dukat bord med denna utsikt, ja redan här var det magiskt! Maten som serverades på kvällen var musslor, bläckfisk, kött, sallad, potatis och grönsaker. Till efterrätt fick vi en spansk kaka som var gjord på maräng. Vinerna som vi drack den här kvällen var Reserva och Gran Reserva. Jag föll för Gran Reserva som ska lagras på ekfat i två år och tre år på flaska. Jag kommer minnas den här middagen och vinresan länge. FOTO: DIANA DONTSOVA och PRESSBILDER Nästa resa bär av i slutet av september till underbara Italien och Apulien. Den matresan ser jag fram emot! Önskar er en trevlig måndag! Diana