Annons

Annons


Kanelbullar på Kanelbullens Dag

Kanelbullar-diadonna-Diana-Dontsova-Femina

Idag är det 4 oktober och kanelbullens dag. Vissa dagar i kalendern gillar jag mer än andra och det är just semle– och kanelbulledagen. Dessa är två grymt goda favoriter. Mitt recept är klassiskt men jag väljer att göra tvinnade kanelbullar istället för rullade. Degen delade jag i två för att fylla med olika fyllningar. Den ena med kanel och socker, den andra med choklad, råsocker, vaniljpulver och lite kanel. Här kan du variera dig hur mycket som helst. Jag väljer det som finns i skafferiet och det blev romerska bågar. Det visade sig att romerska bågar passar helt perfekt tillsammans med kanel. Helt klart ett hett tips!

Annons

Här nedan tipsar jag om 10 olika fyllningar för dig som vill testa:

Smör med:
– socker, apelsinskal och hasselnötter
– socker, kanel och kardemumma
– riven mandelmassa, hackad mandel och vaniljpulver eller vaniljsocker
– socker, apelsinskal och blå vallmo
– råsocker, apelsinskal och choklad
– kokos, socker, vaniljpulver eller vaniljsocker
– saffran och socker
– äpple, kanel och råsocker
– råsocker, choklad, kanel och vaniljpulver eller vaniljsocker
– klassisk kanel och socker

Önskar er alla en söt kanelbulle!

Kram Diana

Kanelbullar diadonna Femina Diana DontsovaKanelbullar Diana Dontsova femina diadonna
FOTO: DIANA DONTSOVA

RECEPT:

Tvinnade kanelsnurror, 40 st:
1 pkt jäst
150 gram smält smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk stött kardemumma

1 ägg till pensling
smält smör
extra socker (samma som i fyllningen)

Fyllning:
200 g smör
1 1/2 dl socker
2 msk kanel

Extra för den som vill smaksätta:
hackad mjölkchoklad, vaniljpulver

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll lite av degvätskan över jästen så den löses upp. Häll i resten och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen. Har du en bakmaskin låt den köra i minst 5 minuter men för hand behövs det 10 minuter för att få en bra elasticitet. Låt degen jäsa i bunken i minst 45 minuter.

Dela degen i två delar. Kavla till i en rektangulär form, max 1 cm tjock. Blanda mjukt smör med socker och kanel. Ber på smörblandningen. Vik degen två gånger, dvs. en gång uppifrån och likadant nerifrån. Kavla några gånger för att få ut luftbubblor. Skär remsor ca 2 cm breda. Tvinna remsorna samtidigt som du snurrar ihop dem till en knut. Lägg kanelsnurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 min under en bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, 225 grader. Smält smör och pensla det på bullarna efter gräddning. Strö socker över. 

 

 

LÄS OCKSÅ


11 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar