Annons

Annons


Kimchisoppa på Balkanvis

Hej!

Har ni provat kimchi än? En rätt som består av fermenterad kål och som görs i flera varianter. Har du inte provat än kan jag verkligen rekommendera er att testa. En god och nyttig rätt som görs på olika grönsaker och serveras som ett tillbehör. Den räknas som Koreas nationalrätt och där görs den ofta på salladskål. Ni som har rötter på Balkan håller nog med mig när jag säger att kåldolmar (sarma) gjorda på fermenterad vitkål räknas som Balkankökets topp 3. Strax efter fylld paprika och bönsoppa förstås.

Annons

Det senaste året har alla pratat om kimchi och för ett tag sen skulle även jag prova. Jag beställde den som tillbehör på en restaurang och när kimchin kom in blev jag väldigt förvånad. Den smakade exakt som surkålen (rasol) jag ätit sedan barnsben. Jag minns kålen som smakade fantastiskt gott men samtidigt stank i hela lägenheten varje gång den togs fram och hur jag skämdes när mina kompisar följde med hem från skolan. Samtidigt visste jag att på kvällen skulle det bli riktigt god mat. Oftast resulterade det i kåldolmar fyllda med ris och köttfärs.

Som ni förstår så älskade jag kimchin på restaurangen. Den smakade barndom för mig och den tog mig hela vägen till Makedonien.

kimchi soppa balkanmat rasol surkal

För några veckor sedan var jag och handlade serbisk korv på Västchark i Malmö. Samma korv säljs i vanliga matbutiker men jag gillar känslan att handla direkt från slaktaren. Väl inne på Västchark såg jag att de hade surkålshuvuden i disken. Tillsammans med korvarna sremska och domaca fick även en surkål följa med hem. Efter några dagar blev det soppa med köttfärs och morot till middag. Till den serverades hembakat rågbröd och det bästa av allt var att soppan smakade precis som jag minns den. (Vill du göra en vegetarisk variant, tillsätt extra morot eller byt ut färsen mot okokt ris.)

kimchi soppa rasol balkanmat surkalIMG_1561
FOTO: DIANA DONTSOVA

Mina barn älskar rätten och jag har lovat att göra kåldolmar ganska snart. Nu måste jag verkligen be mina fastrar lära mig att fermentera vitkål så att jag kan låta det gå i arv till mina barn. Tills dess njuter jag av kimchi på koreanska restauranger.

Nu ser vi till att få en bra vecka, eller hur?

Kram Diana

RECEPT:

Kimchisoppa, 6 port

500 gr surkål eller kimchi
400 gr köttfärs (Byt ut till 1 dl okokt ris för vegetariskt alt.)
2-3 rivna morötter
2 msk paprikapulver
1 tsk salt
svartpeppar
1 liter vatten
gräslök

Fräs köttfärsen. Tillsätt riven morot och strimlad surkål. Fräs allt tillsammans. Smaksätt med paprikapulver och rör om ordentligt. Salta och peppra. Häll i 1 l vatten och koka upp. Lägg på locket och koka på svag värme i ca 25 minuter. Toppa med hackade gräslök.

 

RECIPE IN ENGLISH:

Kimchisoup, Balkan style, 6 port

500 gr kimchi
400 gr minced meat (for vegetarian add 1/2 cup uncooked rice instead)
2-3 shredded carrots
2 tbs paprika powder
1 tsp salt
black peppar
1000 ml water
chives

Heat a pan and add rapseed oil. Fry the minced meat. Att shredded carrots and kimchi. Fry everything together. Season with paprika, salt and peppar. Mix everything and pour in the water. Bring to boil. Put a lit on and let simmer for about 25 minutes. Top with fresh chives and serve.

 


Kommentera

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar