Hej! Älggryta blir mitt söndagsmiddagstips! Det var inte planerat att vi skulle äta vilt utan jag bestämde mig för att tömma frysen och där låg den. En bit älgkött som jag helt glömt bort. För enkelhetens skull åkte Crock Poten fram. Det är verkligen det enklaste sättet att laga mat på. Lägg i kött, grönsaker och rött vin, tryck på knappen och några timmar senare har du en grym [row cols="undefined"][/row]middag. Den här älggrytan blev riktigt god, både smakrik och mustig. Har du ingen Crock Pot kan du använde en lergryta eller en vanlig gryta med lock på. Låt det puttra på låg värme i flera timmar. Jag har faktiskt gett bort min lergryta, vilket jag aldrig trodde skulle hända. Det kändes inte lönt att ha den kvar då jag helt slutade använda den. Nackdelen med en lergryta är att den blir väldigt tung när den ska tas ut ur ugnen och nu slipper jag det momentet. Istället placerar jag Crock Poten direkt på diskbänken och när maten är klar stängs den av. Där kan den stå och svalna tills det är middagsdags. FOTO: DIANA DONTSOVA Gillar du nötkött mer än vilt så kör på det. Nötkött passar hur bra som helst till grytor som denna. Ät gott och stressa lugnt! Kram Diana RECEPT: Mustig älggryta med pressad potatis, 6 port 800 gr älgkött 2 morötter 2 lök 3 msk fond 2-3 msk svartvinbärsgelé 3 dl rött vin 1 msk soja 2-3 lagerblad 1/2 dl tomatpuré en kvist rosmarin salt och peppar 1,2 kg potatis 1. Putsa köttet och skär i bitar. 2. Skala morötterna. Skär dem i slantar och hacka löken. 3. Börja med att hälla fond, gelé, tomatpuré och vin i grytan. Rör om ordentligt. 4. Lägg ner kött, grönsaker, lagerblad och rosmarin. Rör om! 5. Ställ in Crock Poten på high (hög värme) och låt puttra i 4 timmar eller tills köttet är mört. 6. Skala potatisen och koka den mjuk. 7. Pressa den strax före servering. (Glöm inte lägga lagerbladen åt sidan.) RECIPE IN ENGLISH For this recipe I used a slow cocker, a Crock Pot. That is an easy way to cook tender meat without stiring. If you don´t have an slow cocker, use a clay pot or pot with a lit. If you prefer beef instead of elk, add that instead. Elk stew bourguignon with pressed potatoes, 6 port 800 g elk meat or venison 2 carrots, sliced 2 onions, chopped 3 tbs stock 2-3 tbs of blackcurrant jelly 300 ml red wine 1 tbs soy sauce 2-3 bay leaves 3 tbs tomato paste a sprig of rosemary salt and pepper 1.2 kg of potatoes 1. Pour the wine into the Crock Pot. Add stock, jelly, tomato paste, salt and peppar. Stir well. 2. Cut the meat into pieces. 3. Place the meat meat,vegetables, bay leaf and rosemary in the wine. Stir! 4. Set Crock Poten on high ( high heat ) and let cook with a lit for about 4 hours or until the meat is tender. 5. Peel the potatoes and cook until soft. 6. Press potatoes just before serving. Fler middagstips! Hel kyckling i ugn Asiatiska nudlar Blomkålssoppa