Vad är typiskt Balkanmat om inte klassiska cevapcici? De representerar Balkan ypperligt och när jag är i Makedonien är cevapcici och burek det första jag äter. Det traditionella sättet att tillaga dessa är att tillsätta lite mineralvatten och bikarbonat i färsen. Då får du en annan struktur än vanliga järpar. Vissa låter färsen stå i kylen till nästa dag men det gör inte jag. Jag väljer att steka dem efter ca 10 minuters vila. Rätt tillbehör, enligt traditionen, är ajvar, rå lök och kajmak. Jag hade ingen kajmak hemma så den hopppade jag över. Det är en kräm som jag skulle beskriva som en blandning mellan smör och färskost. Enligt mig är grovmalen rökig paprikakrydda ett måste. Den köper jag med mig hem varje gång jag är i Makedonien, eller så ber jag någon annan som är där att köpa med sig. Den har en mild rökig ton och passar utmärkt till cevapcici. En krydda jag har hemma året om. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA RECEPT KLASSISKA CEVAPCICI FRÅN BALKAN, ca 25 stycken 1 kg valfri färs, (jag hade blandfärs) 3 vitlöksklyftor 1/2 dl mineralvatten, naturell 1/2 tsk bikarbonat 2 tsk paprikapulver salt (jag hade ca 2 tsk) svartpeppar Beredning: - Lägg färsen i en bunke. - Riv löken och pressa vitlöken. Lägg ner i färsen. - Tillsätt paprikapulver, salt och svartpeppar. Blanda färsen med händerna. - Häll mineralvatten i en skål. Tillsätt bikarbonat och blanda väl. Häll i färsen och se till att blanda ordentligt. - Rulla till cevapcici. Stek runt om i olja. - Servera till feta, ajvar, kajmak och bröd.