Hej! Vilka underbara soldagar vi har! Perfekt med tanke på alla uppklädda studenter som ska gå på avslutningsfest. I Lund samlas dem utanför Grand Hotel och det är en fröjd att se deras glädje och förväntan inför kvällen. Redan nästa vecka drar studentfesterna igång och många av er har säkert fullt upp med allt som ska förberedas. Jag är ganska nöjd med att det är några år kvar innan det är dags för mina barn att ta studenten. Däremot ska jag fira mitt kusinbarn i Växjö, tjejen som visade sig vara släkt med både mina och bloggaren Malins barn (Fnulan). Något vi kom på av en slump på vår matresa i Polen. Så komiskt! Har du inte en studentskiva att ordna kanske du planerar en sommarfest med familj eller vänner. Då vill jag tipsa er om smidig buffémat – helstekt fläskfilé med två olika marinader, en senaps- och honungsdressing och den andra lite hetare med sambal oelek. Dessutom rullade jag den ena filén i svarta sesamfrön som jag är så förtjust i. (Recept finns längst ner.) Helstekt fläskfilé är en rätt som är lätt att tillaga men också smidig att förbereda. Jag brukar helsteka den dagen innan och sedan förvara köttet i folie. En bra stund innan gästerna kommer skivas den upp och toppas med dressingen eller marinaden. Även den går att förbereda i god tid. Tips på en tredje marinad! Att eftermarinera en fläskfilé ger mycket mer smak samtidigt som marinaden agerar sås. Den enklaste marinaden jag brukar göra till kött, kyckling, sallad och grönsaker är: 3 msk olivolja 1 msk balsamvinäger pressad vitlök (mycket) salt och peppar soltorkad tomat färska örter Ringla marinaden över det skivade köttet och toppa med hackad soltorkad tomat och färska örter. FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT Helstekt fläskfilé, ca 20 skivor en hel fläskfilé olja att steka i svarta sesamfrön Putsa fläskfilén om det behövs. Stek den i en het panna med olja. Vill du har svarta sesamfrön ska filén rullas i rikligt med sesamfrön. Detta görs direkt efter stekning. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Använd en stektermometer för bästa resultat. Stek i ugnen på 150 grader. När innertemperaturen når 70 grader är köttet färdigt. Ta ut köttet ur ugnen och låt vila. Vill du inte äta det samma dag, vira in i folie utan att skiva den och förvara i kylen till nästa dag. 1. Senaps- och honungsmarinad: 4 msk dijonsenap 4 msk honung 4 msk rapsolja 2 msk vatten 2 tsk vitvinsvinäger salt Mixa ihop alla ingredienserna till en slät marinad. Smaka av med salt. Ringla över den skivade fläskfilén. Toppa med kapris och gräslök. Servera! Topping: kapris hackad gräslök (gräslöksblomma) eller 2. Sambal oelek marinad: 2 msk sesamolja 2 tsk soja 4 tsk ketjap manis (se asiatiska hyllan i matbutiken) 1 msk sambal oelek 1 msk honung 1/2 lime, pressad två nypor salt Mixa ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt! Tillbehör: kokta kikärtor sallad ärtskott chilipeppar RECIPE IN ENGLISH Roasted pork tenderloin steak one whole boneless pork tenderloin oil for frying black sesame seeds Preheat oven to 150 degrees C. Fry the pork all around in a hot pan with oil. For a black sesame steak, coat the pork with plenty of sesame. Place the meat on an oven proof tray. Roast pork until the inner temperature reaches 70 degrees. Use a thermometer for best result. Remove from oven, let stand 10 minutes. If you want to eat it the following day, place the whole piece of meat in folie. Keep in refrigerator. Mustard and honey marinade: 4 tbs dijon mustard 4 tbs honey 4 tbs rapseed oil 2 tbs water 2 tsp white wine vinegar salt Mix ingredients in bowl. Season with salt! Slice the pork and drizzle with marinade. Top with capers and chives. Serve! Topping: caper chopped chives (Chives flower) or Sambal oelek marinade: 2 tbs sesame oil 2 tsp soy sauce 4 tsp ketjap manis (see Asian shelf in the supermarket) 1 tbs sambal oelek 1 tbs honey 1/2 lime, squeezed one or two pinches of salt Mix ingredients in a bowl. Season with salt! To serve with: cooked chickpeas salad pea shoots chili peppers Servera detta till fläskfilén! Sallad med persikor Matig sallad Rostad potatissallad