Nu är det många av oss som jobbar hemifrån och därför kommer här tips på ett långkok med högrev. Dra igång en gryta och låt den koka i tre timmar medan du jobbar, så har du god mat när det är middagsdags. Det bästa är att göra dubbel sats eftersom grytor är ännu godare dagen efter. Vi behöver ju även lunch dessa dagar. För min del är det jag och min dotter som jobbar hemifrån, eller jag jobbar och hon pluggar. Att koka kött i rödvin ger en rejäl mustig smak och ännu godare blir den efter några timmars puttrande på spisen. Laga den idag och låt den stå kallt till imorgon, så har ni en mustig god gryta. Gillar du rökig smak tillsätt bacon eller sidfläsk. För en vegetarisk variant, byt ut köttet mot fler rotfrukter eller rödbetor. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Idag drar jag igång att koka fond, en vegetarisk och köttfond. Det är också en sån grej man kan ha stående på spisen samtidigt som man gör något annat. Recepten kommer upp på bloggen nästa vecka. RECEPT: Högrevsgryta med jordärtskockspuré, 4 port 600 gram högrev 4 dl rödvin 2 dl vatten 1/2 dl kalvfond 1 msk svartvinsbärsgelé eller marmelad 2 msk vetemjöl (för glutenfritt alternativ: red av med maizena) 3 morötter 2 palsternackor 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 3 kvistar rosmarin salt och peppar Beredning: - Skär köttet i bitar och bryn det i omgångar i rapsolja. - Hacka löken och vitlöken. Fräs den mot slutet ihop med sista omgången kött. Tillsätt mjöl och rör om. - Häll i vatten, rödvin, kalvfond och rosmarin. Koka upp och låt sedan koka under lock i 3 timmar eller tills köttet är mört. - Morötterna och palsternackan ska skalas och delas i bitar. Lägg i dessa sista halvtimmen. Smaka av med salt och peppar. TIPS! För en rökig smak, tillsätt 150 gram rökt sidfläsk eller några droppar liquid smoke. Jordärtskockspuré 500 gram skalade jordärtskockor 20 gram brynt smör salt Beredning: - Koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten. Häll över i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt. Mixa kockorna med en stavmixer och tillsätt det brynta smör. Brynt smör innebär att du smälter smöret i en kastrull och låt det stå på plattan tills det börjar få lite färg. Det får inte bli bränt utan en liten nötig doft och smak. - Smaka av och salta. TIPS! För en fastare puré, tillsätt en eller två kokta potatisar av mjölig sort. Servera maten i djupa skålar och purén i botten. Annat gott till helgen: Efterrätt: Citron- och vallmokaka Helstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter