Hallå fredag! Tillbaka till verkligheten igen efter min fantastiska matresa i Polen. Fylld av positiv energi och inspiration är jag redo att jobba mig igenom veckorna fram till semestern. Visst är det härligt med upplevelser som att se nya platser och äta god mat. Det är inte mycket som slår det! Jo, förresten det finns en sak som toppar det, ett bröllop i Makedonien som jag ska gå på i sommar. Min systerson ska nämligen gifta sig i södra Makedonien och självklart ska min familj och jag vara på plats. Det blir en stor bröllopsfest med över 400 gäster. Ja, du läste rätt, 400 gäster! Vi kan konstatera att det är ett stort bröllop som väntar och att jag behöver en klänning. Det kanske inte var det bästa draget att åka på matresa just nu... Med rötter på Balkan är jag uppvuxen med surkål. Det är ett vanligt tillbehör som strimlas och blandas med solrosolja och paprikapulver. Oftast serveras den ihop med en snaps eller rakija före maten. Jag gjorde på samma sätt men adderade riven morot och hoppade över snapsen. Köttet som har en sötaktig marinad passar väldigt bra ihop med den syrliga kålen. Fläskkarrén är lagad i en Crock Pot på hög värme i 6 timmar. Kött, lök, morötter och en marinad åkte ner i grytan och några timmar senare var maten klar. När Crock Poten är framme brukar jag fylla den ordentligt med råvaror så maten räcker till mer än en dag. Första dagen åt vi köttet med ris och sallad, andra dagen njöt vi av surdegsmackor. Hela familjen var överens om att det här köttet var godare än pulled pork som görs på barbecuesås. SNABBA TIPSET! Är du sugen på att prova den här rätten men inte har någon tid att göra långkok. Köp då en färdiggrillad kyckling och plocka bort köttet. Lägg kycklingköttet i en bunke och häll på lite marinad. Tänk på att göra mindre marinad eftersom den inte drygas ut med köttsaften på samma sätt som i en gryta eller Crock Pot. FOTO: DIANA DONTSOVA I min lilla atriumgård växer oreganon så det knakar. Oregano, mynta och gräslök är nog det som trivs bäst. Jag toppade mackorna med oregano men den kan du hoppa över eller välja någon annan ört. Hoppas ni gillar mina mackor! Trevlig helg till er alla! Kram Diana RECEPT Surdegsmackor med surkål och fläskkött 2 kg fläskkarré (utan ben) salt peppar 2 lök 2 morötter Marinad (till 2 kg kött): 1 1/2 dl teriyakisås (se asiatiska hyllan) 2 msk soja 2 msk kalvfond 2 msk ketajp manis (se asiatiska hyllan) 1/2 msk risvinäger 1/2 msk sambal oelek 2 pressade vitlöksklyftor 3 msk maizena Skala morötter och lök. Dela i mindre bitar och lägg ner i Crock Poten. Putsa köttet om det behövs, salt och peppra runt om. Lägg köttet ovanpå grönsakerna. Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll den ovanpå köttet. Lägg på locket och tryck in "high" och 6 timmar. Har du ingen Crock Pot kan du laga köttet i en gryta med lock eller lergryta på cirka 125 grader. När köttet är mört och faller isär är det klart. Surkålssallad: strimlad surkål på burk riven morot paprikapulver olja (jag hade raps, men solros går bra, ej olivolja) cayennepeppar Lägg surkålen i ett durkslag och låt rinna av en stund. Skala och riv morötterna. Blanda surkål och riven morot i en bunke eller skål. Häll på rapsolja och kryddor. Blanda väl! Smaka av och tillsätt mer krydda om så önskas. Stekt surdegsbröd: surdegsbröd olivolja flingsalt Värm en stekpanna med lite olivolja i. Stek brödet på båda sidorna tills det blir gyllenbrunt. Lägg över på en tallrik och strö lite flingsalt över. Sätt ihop smörgåsen: Börja med att toppa brödet med surkålssallad och draget kött. Ta lite av köttsaften och ringla över. Avsluta med svartpeppar och oregano. Andra fredagstips! Caprese med linser Pankofriterad kyckling Färska vårrullar