Hej! Genom att laga mat efter säsong får du de godaste råvarorna som finns just då. För att komma ifrån det här med att jämt laga samma mat så kan man enkelt variera sig i sin matlagning om man utgår från just säsongens råvaror. Mitt recept idag är lagat på lokala råvaror eftersom jag är med i Fiskars utmaning Choose Toughness Challenge. Uppgiften är att jag ska göra en maträtt lagad på råvaror inom 100 km avstånd. Som ni redan vet så bor jag i Skåne. Idag bjuder jag dig därför på skånsk mat! På uppdrag av Fiskars ställs varje vecka tre bloggare från Skandinavien mot varandra i olika teman. Mitt tema är Local Challenge och tidigare har vi sett utmaningar i Nature, Tradition och Vegan. På Fiskars Facebooksida kommer du att kunna rösta på den bloggare som klarat utmaningen bäst. Bovetegalette med skånsk kyckling och en kompott gjord på skånska äpplen är mitt bidrag i Local Challenge. För att sätta ihop denna rätt använde jag mig av Fiskars Hard Face-produkter. Dessa köksprodukter är tillverkade i Fiskars fabrik i Sorsakoski, Finland. Genom att ha sin egen fabrik kan Fiskars ha mer kontroll och på så sätt kvalitetssäkra produktionen. Att välja köksprodukter med kvalité innebär att du får produkter som håller länge. Det är en hållbarhet jag gärna lyfter. Det finns inget värre än stekpannor som inte håller jämn värme och vars non-stick beläggning försvinner efter ett tag. Att göra bovetegaletter i en extra tålig non-stick panna är enkelt och smidigt då inget fastnar. Värmen sprids dessutom jämnt eftersom dessa pannor har en kropp av aluminium med en extra tjock botten. Vet ni vad det bästa av allt är? Att de tål maskindisk och att de är tillverkade i en svart snygg design. FOTO: DIANA DONTSOVA När jag började sätta samman min rätt gick jag igenom alla våra skånska råvaror i huvudet. Här finns hur mycket som helst, allt från tomater till äpplen, kyckling och svamp. En stor samling av skånska smaker och ett mathantverk som vi här nere är väldigt stolta över. Fast nu var jag tvungen att begränsa mig och valde att göra en höstig maträtt med äpple. En bovetegalette toppad med saftig majskyckling och äppelkompott! En riktig god smakkombination med hasselnötscrunch på toppen. Vad tänker du på för mat om du ska laga på dina lokala råvaror? Berätta gärna vad du hade satt ihop! Vill du läsa mer om utmaningen så kan du klicka här! Önskar er en härlig dag! Diana RECEPT Bovetepannkaka med kyckling och äpple 2 dl bovetemjöl 4 dl vatten 3 msk rapsolja 2 ägg salt Blanda bovetemjöl och salt i en skål. Häll i vatten och vispa tills du har en klumpfri smet. Häll i rapsolja och rör om. Tillsätt äggen och vispa ihop. Låt smeten vila i ca 30 minuter. Stek i smör på båda sidorna. kycklingfilé salt peppar Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen. Stek i en het panna. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form. Stek i ugn i ca 20-25 minuter eller till en innertemperatur på ca 72 grader. Äppelkompott: 4 små äpplen 30 gram torkade tranbär 1 1/2 - 2 dl vatten pressad citron, några droppar 2 tsk socker vitpeppar timjan salt Skala äpplena. Ta bort kärnhuset och skär äpplet i bitar. Lägg ner i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Koka ihop till en kompott, cirka 10 minuter. Tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare. Topping: bladspenat creme fraiche hackade hasselnötter rapsolja, kallpressad svartpeppar flingsalt Toppa galetten med bladspenat, skivad kyckling och äppelkompott. Strö hackade hasselnötter över. Skeda en klick creme fraîche och ringla lite rapsolja över. Avsluta med salt och peppar.