Vanligtvis lagar jag mat på få ingredienser men när det kommer till indisk eller annan asiatisk mat, ja då är det svårt. För att få fram en god autentisk indisk gryta behövs det fler ingredienser i receptlistan. Jag får ofta frågan varför indisk mat är så smakrik jämfört med vad vi är vana vid och svaret är enkelt: EN MASSA KRYDDOR! Men låt dig inte skrämmas av antalet kryddor utan prova gärna att laga den en kall höstdag. Den värmer gott ihop med kokt ris. RECEPT PÅ CHAPATI, INDISKT TUNNBRÖD utan jäst RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Den här grytan är smakrik, het och riktigt god. Kryddan som ger mycket smak, förutom spiskummin, är garam masala. Den finns att köpa precis som alla andra kryddor dvs. i en liten glasburk. Garam masala innehåller bland annat kardemumma, kanel och fänkål. Hoppa inte över den eftersom den gör mycket för rätten. Däremot vet jag att alla inte gillar chili eller hetta. Ett tips till dig som inte gillar stark mat är att hoppa över chilin. Ett annat tips är att servera en klick tjock yoghurt vid sidan om grytan och riset. Det är både svalkande och gott till hettan. RECEPT BUTTERKYCKLING, 4-6 port Kyckling och marinad: 1 kg kycklingbröst 1 1/2 dl yoghurt (jag hade 3 %) 3 pressade vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 1 tsk chilipulver 2 tsk garam masala (finns bland kryddorna) 1 tsk gurkmeja 1 tsk salt riven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad) 1/2 citron, saften Sås: 2 lökar 2 vitlöksklyftor 1 röd chili (utan fröna som finns inuti) en rejäl klick smör 3 1/2 tsk spiskummin 1 tsk chilipulver 1 tsk gurkmeja 3 tsk garam masala 2 msk tomatpuré 2 dl vatten 3 färska tomater 1 tsk socker 3 dl matgrädde 50 g smör 1-2 tsk salt svartpeppar lite rapsolja att steka kycklingen i Beredning: - Gör marinaden: Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingbitarna i marinaden och låt ligga minst 1 timme. - Gör såsen: Fräs hackad lök, vitlök och chili i en rejäl smörklick. De ska inte få för utan endast mjukna. - Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa i några sekunder. (Rör om så den inte bränns fast.) - Tillsätt alla kryddor och blanda väl. - Häll i vatten. Rör om och koka upp. - Lägg i hackade färska tomater. Låt koka till de blir mjuka. - Mixa såsen med en stavmixer. Häll i grädde och låt koka upp. - Stek kycklingbitarna i olja i en separat panna tills de får lite färg. Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Koka i ca 10 minuter eller tills kycklingen är mör och klar. - Lägg i en klick smör som får smälta. Smaka av med salt och svartpeppar. - Servas ihop med kokt ris, en sallad och ev. en klick tjock yoghurt. Recept på CHAPATI, indiskt tunnbröd har du HÄR!