Hej! I helgen hade vi trevligt besök från Småland. Min kusin och hans familj hälsade på oss i Lund samtidigt som de passade på att åka runt i vackra Skåne. Det blev bland annat en tur till Majas Cottage i Vellinge, Slättarps Gård i Skegrie och vandring på Söderåsen. Lunch åt vi på Saluhallen i Lund medan middagen åts hemma hos oss. Jag serverade kyckling med oliver och vitlök, pankofriterad feta, kikärtssallad, nypotatis och fyllda champinjoner. Självklart bjöd jag in min syster med familj på mat. Jaklina bor också i Lund vilket är en stor glädje för mig. Jag passade på att förhandla med både syster och systerdotter, mat i utbyte mot att de fick agera handmodeller. Idag ser vi Saga, min systerdotter, som fick rycka in och hålla fatet. Vanligtvis är det min dotter men hon var väldigt nöjd med att få slippa...för en gång skull. FOTO: DIANA DONTSOVA TIPS! Så får du en god och saftig kycklingfilé: För en saftig filé ska den brynas hel i en stekpanna och sen köras färdigt i ugnen (innertemp 72 grader eller ca 20 minuter). Låt svalna och skiva sedan upp filén. Kyckling är godast att servera i skivor och inte som en hel stor klump på en tallrik. Eftermarinera den skivade kycklingen (se recept längst ner på sidan). Toppa med råvaror du gillar som till exempel oliver, soltorkad tomat, kapris, feta, hyvlad parmesan eller picklade lök. Perfekt bjudrätt som går att förbereda dagen innan. Tillaga kycklingfilén men skiva den inte förrän den ska marineras och serveras. Den här rätten behöver inte ätas varm. Går utmärkt att äta rumstempererad. Har du kräsna barn vid middagsbordet, servera skivad naturell filé på ett fat bredvid, dvs utan marinad och topping. Önskar er en härlig sommar dag! Ni får fler recept från middagen längre fram. Kram Diana RECEPT Kycklingfilé med oliver och vitlök, 4-6 port 4 kycklingfiléer salt peppar raps eller solrosolja att steka i Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek på båda sidorna i en stekpanna med rapsolja. Lägg sedan över i en ugnsfastform och stek färdigt i ugnen, 20-25 minuter eller till en innertemperatur på 72 grader. Marinad: 1 dl olivolja 1/3 dl balsamvinäger 1-2 vitlöksklyftor salt peppar Gör så här: Pressa vitlöken. Blanda sedan alla ingredienser till en marinad. Dragon- och vitlöksaioli: 1 vitlöksklyfta 2 äggvitor 1 tsk vitvinsvinäger ca 2 dl rapsolja (sluta hälla i olja när konsistensens på såsen/aiolin är lagom tjock) torkad dragon salt peppar Gör så här: Skala vitlöken och hacka den grovt. Lägg i en bunke tillsammans med vitvinsvinäger och äggvitor. Mixa med en stavmixer tills det blir ett skum. Salta skummet. Häll sedan långsamt i rapsoljan samtidigt som du mixar. När krämen har en fluffig konsistens är den färdig. Smaka av med salt, peppar och dragon. Topping: dragon- och vitlöksaioli gröna oliver, kärnfria ruccola svartpeppar Gör så här: Toppa lite ruccola på ett stort fat. Skiva kycklingen och fördela över ruccolan. Häll över marinaden och ringla aioli över. Servera resten av aiolin i en skål bredvid. Toppa med ännu mer ruccola och gröna oliver. Avsluta med svartpeppar.