Hej! Äntligen oktober och hemlagad mat! Idag blev det kycklingfilé med pesto och pasta. Jag har verkligen sett fram emot en lugnare månad då september har varit ganska fullspäckad. Allt från att planera Kulturnatten i Lund till fest i Belgrad och jobb i Paris och Milano. Jag klagar inte men det ska bli skönt att skapa matbilder på hemmaplan. TIPS! Så får du en god och saftig kycklingfilé: För en saftig filé ska den brynas hel i en stekpanna och sen köras färdigt i ugnen (innertemp 72 grader eller ca 20 minuter). Låt svalna och skiva sedan upp filén. Kyckling är godast att servera i skivor och inte som en hel stor klump på en tallrik. Eftermarinera den skivade kycklingen (se recept längst ner på sidan). Toppa med råvaror du gillar som till exempel oliver, soltorkad tomat, kapris, feta, hyvlad parmesan eller picklade lök. Perfekt bjudrätt som går att förbereda dagen innan. Tillaga kycklingfilén men skiva den inte förrän den ska marineras och serveras. Den här rätten behöver inte ätas varm. Går utmärkt att äta rumstempererad. Har du kräsna barn vid middagsbordet, servera skivad naturell filé på ett fat bredvid, dvs utan marinad och topping. FOTO: DIANA DONTSOVA Idag delar jag med mig av ett recept som funkar till både fest och till vardags. Kycklingfilé som serveras ljummen passar utmärkt till bulgur eller pasta. Rätten går att förbereda dagen innan vilket gör den till en perfekt rätt till buffébordet. Skiva och sätt samman rätten samma dag som den ska ätas. Peston har jag gjort på valnötter och mandel. Tillsammans med basilika, vitlök och pressad citron får du en riktigt god pesto. Vill du ha den fast tillsätter du lite olivolja, för lösare pesto häller du i mer. Eftersom den inte innehåller ost så passar den även till veganer. Önskar er en härlig söndagskväll! Kram Diana RECEPT Kycklingfilé med oliver och vitlök, 4-6 port 4 kycklingfiléer salt peppar raps eller solrosolja att steka i Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek på båda sidorna i en stekpanna med rapsolja. Lägg sedan över i en ugnsfastform och stek färdigt i ugnen, 20-25 minuter eller till en innertemperatur på 72 grader. Pesto: 1 kruka basilika en näve mandel en näve valnötter 1 1/2 - 2 dl olivolja 1/2 pressad citron 1 vitlöksklyfta salt peppar Gör så här: Mixa alla ingredienser till pesto. Tillsätt mer olivolja om du vill ha peston lösare. ressa vitlöken. Blanda sedan alla ingredienser till en marinad. Topping: valnötter mandel rivet citronskal salladsblad typ ruccola, spenat och mangold flingsalt svartpeppar Gör så här: Skiva kycklingen och fördela över ruccolan. Häll över peston och servera resten av i en skål bredvid. Toppa med sallad, nötter och rivet citronskal. Servera!