Idag har jag lagat en riktigt god lunch på endast två huvudråvaror, kyckling och gurka. Det blev panerat kycklingbröst med en syrlig gurksallad till. Kycklingen tog jag fram redan igår kväll så att den fick tina men utöver det hade jag ingen plan alls. Idag kom jag att tänka på min krispiga kyckling och när jag nämnde den kom en stark önskan från familjen. Alla var eniga! När jag lagar panerad kycklingbröst skär jag den i två tunna skivor och panerar den i en blandning av panko och vanligt ströbröd. (Panko är ett japanskt grövre ströbröd som finns i vanliga matbutiker.) Tunn kyckling som är så där härligt krispig är gott till nästan vad som helst. Men vi var sugna på något enkelt som gurksallad. Det blev den varianten som jag har växt upp med. Sen jag var liten serverades den här salladen på alla våra middagsbjudningar. Förutom den serverades det även en vitkålssallad med samma vinägrett. Dessa två gör jag väldigt ofta här hemma och just gurkan passar riktigt bra till den panerad kycklingen. LÄNGST NER HITTAR DU STEG-FÖR-STEG-BILDER. TIPS PÅ ANDRA RÄTTER MED PANERAD KYCKLING! med pommes (som fish and chips) krispig kycklingburgare med potatissallad bulgur och citrusyoghurt RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA När jag serverar kycklingbröst föredrar jag att skiva upp den. Det känns mer aptitligt än att servera en hel filé. Samtidigt passar jag på att kika om kycklingen är färdiglagad. En grej till...glöm inte att pressa lite citron över för det är så gott! Ha det bra så länge! Diana RECEPT PANKOSTEKT KYCKLING MED GURKSALLAD, 2-3 portioner 2 kycklingbröst Äggmarinad: 1 ägg ca 1 dl riven parmesan paprikapulver salt svartpeppar vitpeppar Panering: pankoströbröd (grövre smulor, finns i asiatiska hyllan i vanliga matbutiker) vanlig ströbröd olja att steka (rapsolja) Tillbehör: citron (pressas över kycklingen innan man äter) Beredning av kyckling: - Vispa ett ägg i en bunke. Tillsätt riven parmesan och kryddor, blanda. - Dela ett kycklingbröst i två delar (på hälften) så du får två stora tunna skivor. Jag brukar lägga hela handen på och skära kycklingen på mitten. Lägg ner kycklingen i äggmarinaden. Rör om. - Under tiden kan du blanda lika delar pankoströbröd med vanlig ströbröd på ett större fat. Vänd kycklingen i smulorna. TIPS! Tryck ut kycklingen med handen/fingrarna när du panerar den så att den bli ännu tunnare. - Stek kycklingen på båda sidorna i en varm stekpanna med extra olja i. Kycklingen ska vara krispig och gyllenbrun. - Lägg över på en tallrik, gärna med hushållspapper på. Skär den i mindre bitar om så önskas och serveras med lite citron bredvid. Gurksallad: 1 gurka 1 1/2 msk rapsolja 1 1/2 tsk rödvinsvinäger (går bra med vitvinsvinäger) 1/2 - 1 tsk salt (smaka dig fram) ev. dill eller persilja Beredning av gurksallad: - Dela gurkan på hälften och skär den i skivor. Lägg över i en skål. - Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Serveras direkt! - Valfritt: toppa med hackad dill eller persilja. Njut! STEG-FÖR-STEG-BILDER: