Hallo fredag! Äntligen helg och veckans fredagsbricka! Idag kan vi t o m kalla den för Valborgswrapen, ett tips till er som inte vill grilla i regnet. Gör pankofriterad kyckling med snabbsyrad gurka och asiatisk dipp som du enkelt serverar i salladsblad. Panko är ett japanskt ströbröd som är grövre än det vi vanligtvis använder. Det ger en krispigare yta och en godare smak. Kycklingbitarna blir smarriga och det är alltid skönt att veta vad de innehåller. Visst finns det färdiga nuggets i frysdisken men de går inte att jämföra dessa. Jag lovar! Till dessa hyvlade jag gurka som sedan snabbsyrades i vitvinsvinäger och salt. En perfekt kombination tillsammans med den sötaktiga dippen. För enkelhetens skull köpte jag färdig teriyakisås och ketjap manis som finns i vilken matbutik som helst. De säljs på flaska och står i den asiatiska hyllan. Jag blandade såserna och mer än så behövdes inte, även om jag hade både ingefära och annat som var skulle rivas ner i den. De salladsblad som funkar bäst att ha som "wrapskal" är roman, endive eller isbergssallad. Vi hade redan vanliga salladsblad hemma och därför serverades dem istället för att köpa nya. Jag slänger sällan mat utan lagar ofta utifrån det jag har hemma. Nu när det finns både panko och ingefära här hemma kommer jag definitivt blogga om något annat som ska paneras och doppas i god sås. Annars är risken att ströbrödet hamnar långt in i skåpet och glöms bort. Det är inte ovanligt när skåpet är fullt med olika mjölsorter och andra paket. Svarta sesamfrön är något jag börjat använda som dekoration och topping. De är väldigt vackra och ger även lite struktur till den syrade gurkan. Dessa finns att köpa i påse och du hittar dem bland Risentas produkter. Till dagens bricka är det endast kycklingen som behöver tillagas. Har du inte tid, köp en färdiggrillad kyckling och servera köttet utan att pankofritera. Något som lyfter rätten och kan ställas fram utan tillagning eller marinerad är böngroddar. Ett tillbehör som inte kräver något jobb utan smakar riktigt fräscht som de är. Sånt gillar vi! FOTO: DIANA DONTSOVA Imorgon är det Valborgsmässoafton och den ser jag fram emot. Jag ska nämligen till Växjö, min födelseort tillsammans med mina tre syskon. Vi ska på 40-årsfest och träffa en hel del släkt och vänner. Det betyder dans, fest och ingen matlagning för mig. Gött med paus! En stor fredagskram till er! Diana RECEPT: PANKOFRITERAD KYCKLINGFILÉ, 4 pers: 700 gr kycklinginnerfiléer (eller hela filéer som delas) vetemjöl 2 ägg panko (ströbröd) salt rapsolja Gör så här: Ta fram tre skålar. En med vetemjöl/salt, en med vispat ägg och den sista med panko. Värm rapsolja i en stekpanna (det behövs inte överdrivet mycket olja.). Vänd kycklingen i mjölet, doppa sedan i ägget och avsluta i pankoströbrödet. Stek varje sida i ca 4 minuter eller tills kycklingen fått en gyllene färg. Det viktigaste är att den inte är rosa inuti. Lägg de friterade bitarna på ett fat med hushållspapper. Syrad gurka: 1 gurka 2 tsk vitvinsvinäger salt svarta sesamfrön Skiva gurkan på längden med en osthyvel eller en mandolin. Lägg skivorna i en skål. Smaksätt med vitvinsvinäger och salt. Blanda, toppa med sesam och ställ fram. Asiatisk dippsås: 1 dl teriyakisås 1 msk ketjup manis Blanda såserna till en och servera i en liten skål bredvid kycklingen. Topping och tillbehör: sesamfrön böngroddar salladslök chili lime salladsblad Servera kycklingbitarna på en bit smörpapper. Tillbehören kan du lägga bredvid och en del kan du toppa med. Skölj salladsbladen och lägg vid sidan om. Låt gästerna göra sin egen wrap! RECIPE IN ENGLISH PANKO FRIED CHICKEN in a lettuce wrap, 4 port: chicken fillet (or whole fillets shared ) flour egg panko breadcrumbs salt vegetable oil Method: Cut the chicken fillet into smaller and thinner pieces. Combine the flour and salt in one bowl. Place the eggs into another. Put the panko breadcrumbs into a third bowl. Dredge chicken with seasoned flour and pass through egg mixture. Now completely cover chicken breasts with Panko crumbs, pressing crumbs down gently if needed. Heat oil in frying pan on medium-high heat. Cook for 4 minutes on each side (or until no longer pink inside) and serve. Pickled cucumber: cucumber white wine vinegar salt black sesame Thinly slice the cucumber lengthwise. Put in a bowl. Add white wine vinegar and salt. Mix and top with sesame! Asian dipping sauce: 6 tbsp teriyaki sauce 2 tbsp ketjup manis Mix two ingredients to get a yummy dip! Serve in a small bowl. Toppings: sesame seeds bean sprouts scallions chili lime lettuce Place the chicken on a baking sheet on a big platter. Place the dip sauce aside with the salad, scallions and sprouts. Let everyone make their own chicken lettuce wrap. ANDRA FREDAGSBRICKOR! Mozzarellasallad med tomat och rostad paprika Korv med confiterad tomat och majs Ryggbiff med matig sallad Paprika fyllda med fräs och linser