Annons

Annons


Lax i ugn med sweet chili

Hej!

Igår blev jag sugen på lax i krämig sås gjord på creme fraiche. En enkel och snabblagad rätt som passar både till vardags och helg. När jag kollade i kylen fanns där en flaska sweet chilisås som jag ville göra slut på. Det händer att jag köper sweet chili, använder den en gång för att sedan glömma bort den. På så sätt fick den helt enkelt bli smaksättaren i laxrätten i kombination med några andra smakhöjare som chipotlepasta.

Annons

lax i ugn creme fraiche middagstips

Chipotlepasta är min nya passion. En chilipasta med en rökig touch som lyfter en rätt. I affären hittar du den där tacosen finns. Den säljs i liten burk och kan användas i grytor, såser, röror eller pastarätter.

enkel lax ugnsbakad recept chili vardagsmat
FOTO: DIANA DONTSOVA

I mitt recept valde jag att servera alla tillbehör vid sidan om. Det blev ris, sallad och haricots verts. Vill du tillsätta grönsaker som paprika, haricots verts eller purjolök går det bra att lägga dem i formen ihop med laxen. Välj de grönsaker du gillar eller vad kylskåpet erbjuder.

Nu är det dags för mig att hoppa ur mjukiskläderna och ta mig till Saluhallen för ett möte. Att jobba hemifrån innebär att det alltid finns en risk att jag går runt osminkad i mina sköna kläder. Det är i och för sig en positiv sida av att vara egen. Fast lunchmöten någon gång ibland är en perfekt taktik för att göra mig i ordning.

Imorgon är det fredag igen! Håll ut!

Kram Diana

 

RECEPT

Lax med sweet chili, 4 port

4 bitar lax, ca 125 gram styck
2 dl creme fraich
2 dl grädde
3/4 dl sweet chili (på flaska)
2 tsk dijon (fransk senap)
2 tsk chipotlepasta (i liten glasburk)
1 tsk paprikapulver
1 fiskbuljongtärning
salt
peppar

några droppar sriracha (för dig som vill ha mer hetta)

Tillbehör:
kokt ris
valfri sallad
kokt haricot verts
färsk ört som timjan eller oregano

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Salta och peppra laxen. Smula ner buljongtärningen i en bunke. Tillsätt resten av alla ingredienser och rör om till en slät sås. Häll såsen över laxen. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills laxen är klar. Toppa med extra svartpeppar och en färsk ört som timjan eller oregano. Serveras till kokt ris, haricot verts och en sallad.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar