Hej! Många gånger serverar vi paj med en god sallad till. I dagens middagstips får du en laxpaj och en fänkålssallad i ett. Jag serverar alltid paj på det här sättet. Det är ser mycket trevligare ut samtidigt som både salladen och dressingen ger smak till pajen. För att försäkra mig om att få plats med fyllningen gör jag kanten lite högre. Ibland kan det vara svårt att få till kanten men här har du två tips: 1. Se till att trycka till degen ordentligt mot formen. 2. Låt lite pajdeg gå över formens kant. Degen kan tas bort när pajen är färdiggräddad. Fänkål är godast i tunna skivor. För att få dem tunna är det lättast att använda en mandolin. Lägg sedan skivorna i en skål med riktigt kallt vatten. Fänkålen blir extra krispig vilket är bra när den sedan ska blandas med en dressing. Jag har tidigare inte varit så förtjust i fänkål men tillsammans med en dressing och till en paj är det riktigt gott. Självklart går det att toppa med annat om du föredrar det, som gurka, bladspenat eller selleri. Det här receptet har jag gjort till Ikea med deras lax. Jag hade ingen aning om att de säljer lax som även är MSC-märkt. Rapsoljan i dressingen är kallpressade och ekologisk, också något de har in sitt sortiment. På bilden ser ni två av mina Ikeafavoriter, kökshandduken och linnetyget. Så snygga! FOTO: DIANA DONTSOVA Vissa grönsaker ser ut som konstverk! Kolla in rosésalladen...så vacker! För dig som gillar lite beska toner är rosésalladen perfekt. Glöm inte kolla in min fredagsbricka! Då får du tips på snabblagad mat till fredagsmyset. Önskar er en härlig vecka! Kram Diana RECEPT: Laxpaj med fänkål och svarta sesamfrön: ca 8 bitar Pajdeg: 4 ½ dl vetemjöl 175 gr smör 2 msk vatten 2 msk svarta sesamfrön Nyp ihop mjölet med kylskåpskallt smör. Tillsätt sesamfrön och vatten. Knåda till en deg. Låt degen vila i kylskåpet i ca 20 minuter. Kavla degen tunn och tryck ner den i formen (21 cm). Trycka degen ordentligt mot pajformens kanter. Låt gärna lite deg hänga över formen för att lättare behålla formen. Dessa bitar kan sedan tas bort. Nagga botten med en gaffel. (Placera ärtor i folie i botten för att den inte ska resa sig.) Förgrädda pajskalet i 15 minuter, i 180 grader. Fyllning: 2 selleristjälkar (ca 130 gram) 250 gr lax (två bitar) ca 230 gr ost 2 ägg 2 dl grädde salt peppar Riv osten och lägg hälften i pajskalet. Skär sellerin i bitar och lägg ovanpå osten. Skär laxen i bitar och fördela den jämnt. Toppa med resten av den rivna osten. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda nederst i ugnen i 40 minuter, 180 grader. Låt pajen svalna innan du skär i den. Fänkål- och rädissallad: 1 fänkål 6 rädisor 2 msk rapsolja 1 msk honung 2 tsk pressad citronsaft salt Topping: rosésallad svarta sesamfrön Hyvla fänkålen med en mandolin. Låt fänkålskivorna ligga i kallt vatten i ca 20 minuter. Skiva rädisorna. Blanda olja, salt, citron och honung till en vinägrett. Blanda fänkål, rädisor och vinägrett. Fördela rosésalladen över den gräddade pajen. Toppa med fänkålssalladen och dekorera med fänkålskvistarna. Avsluta med att strö svarta sesamfrön på toppen. Servera! RECIPE IN ENGLISH Salmon pie with fennel and black sesame, about 8 pieces Pie crust: 270 gr flour 175 g butter 2 tbsp water 2 tbsp black sesame seeds In a large bowl, combine flour and halt. Cut the butter into pieces and add it when still cold. Pinch it until it crumbles. Add sesame and water. Mix oil you have a dough. Place in refrigerator and chill for 20 minutes. Pour the dough onto a floured surface. Roll until the dough is thin. Fold the dough over and lay across the pie plate. Press the dough to the bottom and edges. Use a fork and prick the bottom. Pre bake for 15 minutes at 180 degrees. Set the pie aside when ready. Continue with the filling. Filling: 2 celery (about 130 grams) 250 gr salmon (two pieces) 230 gr shredded cheese 2 eggs 200 ml cream salt pepper Place half of the shredded cheese on top of the pie crust. Cut the celery into pieces and place on top of the cheese. Slice the salmon into pieces. Top with salmon and the rest of the cheese. In a bowl, whisk eggs, cream, salt and pepper. Pour the egg mixture over the filling. Bake for 40 minutes, 180 degrees. Let pie cool before cutting it to pieces. Fennel salad: 1 fennel bulb 6 radishes 2 tbsp canola oil 1 tbsp honey 2 tsp lemon juice salt Garnish: rosé salad black sesame seeds Shave the fennel with a mandolin. Let fennel slices soak in cold water for about 20 minutes. Mix oil, salt, lemon and honey for a vinaigrette. Mix the fennel, radishes and vinaigrette. Divide the rose salad on top of the baked pie. Garnish with fennel salad and with fennel sprigs. Finish by sprinkling black sesame seeds in the top. Serve!