En böngryta är den perfekta maträtten dagar då du vill äta gott och mustigt men inte hinner med långkok. Kombinationen chorizo och paprika ger en rökighet och ett djup som vi gärna vill ha när vi lagar grytor. Genvägen här är färdigkokta bönor och det funkar absolut att ta till när man känner för det. Självklart blir det alltid godast att koka egna. Tips! Koka mycket bönor på kvällen medan du gör annat. Sedan är det enkelt att laga mat nästa dag, så gör jag ibland. Till grytor som den här tycker jag att ett gott bröd är godast. Vill du baka surdegsbröd finns HÄR ett recept. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT Böngryta med chorizo och paprika, (4 port) ca 230 g kokta vita bönor 300 g chorizo (korv) 1 gul lök 1 röd paprika 1 msk paprikapulver 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk torkad oregano 0,75 dl vatten 1 burk hela tomater 1 vitlöksklyfta salt svartpeppar rapsolja att steka i Till servering: feta persilja Beredning: – Skiva chorizon. Skala och hacka löken. Kärna ur paprikan och strimla den. Fräs allt i rapsolja i en gryta. – Tillsätt paprikapulver, smulad buljongtärningar och oregano. Rör om. – Häll i vatten och blanda väl. – Häll i en burk hela tomater och en pressad vitlöksklyfta. Krossa inte tomaterna utan låt dem koka sönder. Koka utan lock i ca 10 minuter eller tills tomaterna har kokat sönder. Rör om då och då. – Tillsätt kokta bönor. Rör om försiktigt och koka ytterligare i någon minut. – Smaka av med salt och svartpeppar. – Toppa med smulad feta och hackad persilja. Serveras med ett gott surdegsbröd.