Hej! Risotto med svamp är mitt middagstips till dig. Idag går jag även igenom vad du ska tänka på för att lyckas med denna underbara rätt. Den kan serveras med svamp, sparris, stekt kål, kyckling eller räkor. Jag valde kantareller eftersom det är säsong för dessa nu. Dock hade jag inte så många hemma utan stekte dem med vanliga champinjoner och skogschampinjoner. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA När du bjuder på risotto behövs ingen sås eftersom riset blir krämigt och smakrikt i sig. Ris kokt i buljong och vitt vin smakar så himla gott. Att sedan avsluta med att lägga i riven parmesan gör den ännu godare. Tack Italien för denna maträtt! Så här lyckas du med risotto: Använd carnaroli-, arborio- eller avorioris (jag använder Risentas avorioris till detta recept) Obs! Stressa inte genom processen utan häll en slev buljong i taget och rör om då och då, (nästan hela tiden,) tills buljongen kokat in i riset. Upprepa tills riset är mjukt med tuggmotstånd. Använd inte lock! Snåla inte på vinet eller parmesanen. Viktiga smaksättare! Ta inte för mycket parmesan då kan risotton bli för tjock och inte tillräckligt lös. Älskar du parmesan, toppa istället extra ovanpå när du har lagt upp på tallriken. Obs! Risotto ska ätas direkt! Har du gäster så måste rätten lagas efter att gästerna kommit. Självklart kan du förbereda allt och påbörja kokningen. Tänk på att receptet räcker till 4 portioner. Med tanke på hur gott det blir så vill många backa om. Bilden här nedan visar hur lös risotton ska vara. När du serverar risotton och riset svalnar brukar den tjockna till ännu mer. Vill du testa laga rödbetsrisotto? Klicka på länken här: Recept på rödbetsrisotto med chevre RECEPT Risotto, 4 portioner 4 dl carnaroli-, arborio-, eller avorioris (jag använder Risentas avorioris till detta recept) en klick smör 2 schalottenlökar eller 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 liter vatten 2 1/2 buljongtärningar (kycklingbuljong är godast men välj grönsaksbuljong för vego) 2 dl vitt vin 2 dl riven parmesan svartpeppar ev. salt (salta inte förrän efter parmesanen är i) Topping: stekt svamp rostade hackade hasselnötter extra riven parmesan färsk persilj Beredning: - Koka upp vatten och buljong. Stäng av spisen och låt stå. - Hacka lök och vitlök. Stek mjuk i en klick smör i en annan större gryta. - Tillsätt riset. Blanda och stek den glansig i en minut. - Häll i vinet. Rör om och låt koka in i riset. Utan lock. - Nu till det viktiga: Häll en slev buljong åt gången och låt koka sakta. Rör om då och då. När buljongen kokat in i riset, häll i en ny slev buljong. Koka utan lock! Upprepa proceduren tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd i mitten. Det brukar ta ca 20 minuter. Låt gärna risotton vara en aning lös. - Lägg i riven parmesan och svartpeppar. Rör om ordentligt. Smaka och tillsätt salt om det behövs. Serveras direkt! Så här steker du svamp: - Skär svampen i bitar eller skivor. - Stek i en panna utan fett. Svampen börjar först vätska sig. När vätskan är borta, tillsätt en rejäl klick smör. Stek svampen i några minuter. Salta och peppra! Rosta hasselnötter: - Värm en panna utan fett. Rosta hasselnötterna i några minuter. Se till att skaka om dem i pannan så de inte bränns. När du börjar få en rostad yta på nötterna är de klara. - Lägg över nötterna på en skärbräda och hacka i mindre bitar.