Har du saffran kvar och vill använda den till mer än lussebullar? Testa att laga en saffransrisotto, supergott och passar väldigt bra ihop med vitlöksfrästa räkor med chili. Vill du laga vanlig risotto, klicka HÄR! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Så här lyckas du med risotto: Använd carnaroli-, arborio- eller avorioris (jag använder Risentas avorioris till detta recept) Skynda inte genom processen utan häll en slev buljong i taget och rör om då och då tills buljongen kokat in i riset. Upprepa tills riset är mjukt med tuggmotstånd. Använd inte lock! Risotto ska ätas direkt. RECEPT RISOTTO, 4 portioner 4 dl carnaroli-, arborio-, eller avorioris (jag använder Risentas avorioris till detta recept) en klick smör 2 schalottenlökar eller 1 gul lök 1 påse saffran, á 0,5 gram ca 1 liter vatten 2 1/2 buljongtärningar (kycklingbuljong är godast men välj grönsaksbuljong för vego) 2 dl vitt vin 1 1/2 dl riven parmesan svartpeppar ev. salt (salta inte förrän efter parmesanen är i) Beredning: - Koka upp vatten och buljong. Stäng av spisen och låt stå. - Hacka lök och stek mjuk i en klick smör i en annan större gryta. - Tillsätt ris och saffran. Blanda och stek den glansig i en minut. - Häll i vinet. Rör om och låt koka in i riset. Utan lock. - Nu till det viktiga: Häll en slev buljong åt gången och låt koka sakta. Rör om då och då. När buljongen kokat in i riset, häll i en ny slev buljong. Koka utan lock! Upprepa proceduren tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd i mitten. Det brukar ta ca 20 minuter. Låt gärna risotton vara en aning lös. - Lägg i riven parmesan och svartpeppar. Rör om ordentligt. Smaka och tillsätt salt om det behövs. Serveras direkt! VITLÖKSFRÄSTA CHILIRÄKOR ca 500 g stora skalade räkor 1 röd chili 4 vitlöksklyftor olja, att steka i en klick smör flingsalt ev. färsk persilja Beredning: - Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och skiva chilin. - Häll lite olja i en panna. Fräs vitlök och chili. - Öka på värmen och lägg i skalade räkor och en klick smör. Fräs och rör om. - Lägg upp på ett fat och få med alla bitar chili och vitlök från pannan. Strö lite flingsalt och färsk persilja över.