Brukar du också få ris över efter en middag? Perfekt! Då är halva jobbet gjort när det är dags att laga mat nästa dag. Kasta inte bort överblivet ris utan stek det ihop med grönsaker och smaksätt med kryddor och soja. Helt plötsligt har du en god lunch eller middag. Jag har alltid vitkål hemma så den fick strimlas och stekas ihop med lök och morot. Ta de grönsaker som du har i kylen och toppa sen riset med ett ägg, lite som en pyttipanna. Grönsaker är det vi slänger mest och det här är ett bra sätt att motverka matsvinn. Ibland köper vi på oss grönsaker som vi inte hinner äta upp av olika anledningar. Då är just risrätter och även pastasåser är ett utmärkt sätt att ta till vara på det som ligger i kylen och ser lite ledset ut. Känns tiden knapp som den ofta gör, lägger jag grönsaker på en plåt och rostar dem. Då har jag en grund till en god soppa eller pastasås. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Tips på annat du kan ha med stekt ris: Grönkål Gröna ärtor Haritcot verts Räkor Kyckling RECEPT STEKT RIS MED VITKÅL (ca 3 portioner) 500 g kokt ris 200 g vitkål 1 lök 1 morot 1 vitlök 1 tsk curry 1/2 tsk malen ingefära 2 msk japansk soja 2-3 msk oystersås (ostronsås, finns på den asiatiska hyllan i vanliga mataffärer) eventuellt salt rapsolja att steka i Tillbehör: stekt ägg chiliflakes grönsallad Beredning: - Värm rapsolja i en gryta eller panna. Stek strimlad vitkål med hackad lök och riven morot. Tillsätt hackad vitlök och stek i någon minut. - Krydda med curry och ingefära. Lägg i riset och rör om - Smaksätt med soja och ostronsås/oyestersås. Rör om och blanda väl. Smaka av innan du saltar eftersom all sojan kan vara salt nog. - Servera med stekt ägg, chiliflakes och grönsallad.