Hej! Allt fler svenskar väljer att dra ner på köttmängden och äta mer vegetariskt. Jag är en av dem. Även om jag äter kött så gör jag inte det varje dag. Jag lagar ofta vegetariska rätter och kött behövs inte för att göra en måltid komplett. Det handlar mer om smaker och sammansättning av råvaror. Att jobba med mat innebär att jag får ta del av olika nyheter och produkter som kommer ut på marknaden. Vi ser allt fler företag satsa på vego. Max som serverar olika vegoburgare och Fazer som bakar bröd på rotfrukter. För att följa trenden lanserar nu Scan två nyheter, Järpish och Korvish. Produkter som innehåller hälften kött och hälften grönt. Korven kommer i tre smaker och järparna i två. Alla består av svenskt kött och svenska grönsaker som morot, kålrot och ärtor. Ett bra alternativ för oss korvätare men också för de föräldrar vars barn inte äter grönsaker. De jag gillar bäst är järpish rotfrukter samt korvish svartpeppar. Till järparna serverade jag bulgur med rostad broccolipesto och råhyvlad morot. Broccolin rostade jag först i ugnen innan jag mixade den med saltrostade mandlar (köper jag i lösvikt). När jag väl rostar något i ugnen så kör jag alltid en full plåt. Det blev mycket broccoli, en tredjedel blev pesto och resten morgondagens tillbehör. För att få in vårkänslan blev det morötter i olika färger, lila, vita och gula. För visst är våren på väg? FOTO: DIANA DONTSOVA Önskar er alla en bra vecka! Diana RECEPT Bulgur med järpish ooch rostad broccolipesto, 4 port 3 dl bulgur ett paket järpish rotfrukter 3 morötter 4 vårlökar Broccolipesto: 250 gram broccoli 1 dl saltrostade mandlar, ca 55 gram 1 vitlöksklyfta 1/2 citron 2 dl olivolja en näve ruccola salt peppar Börja med att skölja och dela broccolin i mindre bitar. Lägg på en plåt och ringla olivolja på. Rosta i 20-25 minuter i 200 grader. Koka bulgur (se på förpackningen). Stek järparna i lite rapsolja. Skala morötterna och hyvla med en osthyvel. Gör peston genom att mixa alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Servera bulgur, pesto, järpar och morötter. Toppa med vårlök och lite extra olivolja. RECIPE IN ENGLISH: ROASTED BROCCOLI PESTO: 250 gr broccoli 55 gr roasted salted almonds 200 ml olive oil a half of lemon 1 garlic clove half a cup of fresh arugula salt peppar Heat oven til 200 degrees C. Cut broccoli into smaller pieces. Place on a oven proof pan and add some olive oil. Roast for about 20 minutes. Mix the broccoli with the rest of the ingredients. Season with salt and peppar. Vill du ha mer inspiration? Kryddig korvstroganoff Rå broccolipesto Fyllda paprikor med färs och linser