Hej! Här kommer ett nyårstips på ännu en huvudrätt för den som vill köra på fisk istället för kött. Torskrygg som bakas på låg temperatur serverad med sotad purjolök och vinkokta grönsaker. Det här är en riktig höjdare. Vill du köra på kött eller kalvfilé som är lite av en klassisk nyårsrätt kan du klicka här: RECEPT: KALVFILÈ MED BAKAD TOMAT OCH RÖDBETA RECEPT: NYÅRSMENY, TRE RÄTTER RECEPT: NYÅRSDRINK PROSECCO MOJITO RECEPT: NYÅRSDRINK PROSECCO LIMONCELLO FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA Torskrygg är en riktigt fin fiskrätt till nyårsafton. Sen gillar jag när det serveras fler komponenter på en tallrik som örtolja, sås, puré, grönsaker och sotad purjolök. Allt förutom puré och fisk går att förbereda dagen innan vilket gör det hela mycket enklare. Vill du adda en rökig smak så passar även knaperstekt pancetta eller bacon till. Det blir bara ännu godare! Nu är det inte många dagar kvar! Kram Diana RECEPT Torskrygg med sotad purjolök, 4 pers Sockersaltad torsk 600 gram torskrygg 35 gram salt (ca 2 msk) 35 fram socker (ca 3 msk) Blanda socker och salt. Torka av fisken och lägg den i en form. Häll sockerblandningen över och plasta in formen med plastfolie. Ställ i kylen i minst 30 minuter. Torka av fisken med hushållspapper eller skölj med lite vatten före tillagning. Ångkoka torsken i 100 grader tills innertemperaturen är ca 49 grader. (Jag hade 4D-varmluft med medel ångfunktion.) Vanlig ugn kan du baka den i en form med folie runt. Låt fisken stå i några minuter, då stiger graderna ytterligare. Potatis- och blomkålsmos 500 gram potatis, mjölig 500 gram blomkål vatten salt smör (ev. mjölk eller grädde) Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka upp saltat vatten och börja koka potatisen först. Lägg i blomkålen när det återstå cirka 12 minuter. Låt vattnet rinna av ordentligt innan du mosar med hjälp av en potatismosare. Tillsätt salt, peppar, en klick smör och vispa ihop till ett fluffigt mos. Vill du ha ett tunnare mos tillsätt eventuellt lite mjölk eller grädde. Vinkokta grönsaker 4 morötter sockerärtor 1 buljongtärning 1 dl vitt vin 2 dl vatten Skala morötterna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten, vin och buljong. Tillsätt sockerärtorna mot slutet och låt koka med i en minut. Spara på kokvattnet till såsen. Sås silat morotsspad 1 dl grädde salt peppar maizena redning Koka ner morotsspadet tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås, red av med maizena. Tillbehör 1 purjolök 1 pkt bacon Skär bacon i mindre bitar och fräs tills det blir knaperstekt. Gör samma sak med purjolöken. Låt purjolöken få lite sotade kanter. Örtolja 1 dl olivolja en näve färska örter salt Mixa örter i lite olivolja. Smaka av med salt. Servera!