Vill du baka ett nyttigare godis till glöggfesten ska du testa dessa! Vaniljbollar gjorda på nötter och sötade med färska dadlar. Det är mycket choklad i annat godis så dessa fick smaksättas med vaniljpulver. I alla fall den här gången...Ibland river jag ner mörk choklad i degen vilket gör dem så där extra smarriga. Jag vet inte hur det är med er men jag kan säga att vissa dagar är iallafall jag mer sötsugen än någonsin. I skafferiet brukar jag ha mörk choklad men häromdagen blev jag sugen på annat. När jag tänker hälsosamt och nyttigt godis handlar det om att byta ut det raffinerade sockret. Dadlar funkar bra som alternativ sötning och dessa blev godkända av hela familjen. Godiset påminner om rawbollar men innehåller 25 gram smör. Vanligtvis är det kokosolja i men eftersom jag inte är så förtjust i det fick det bli smör. Vaniljbollarna rullade jag i lakritspulver, nötkross och kokosflingor. Lakritspulver finns att köpa i de flesta matbutiker och är något jag även använder till rostade rotfrukter som pumpa. Lakritsbollarna var de som gick åt först. FOTO: DIANA DONTSOVA Är du sugen på att testa men är allergisk mot nötter, använd istället blandade frön som solros- eller sesamfrön. Önskar er alla en härlig tredje Advent! Kram Diana Recept: Nötiga bollar med dadlar, ca 25 stycken 2 dl hasselnötter 2 dl mandel 1 dl kokosflingor 14 färska dadlar 1 tsk vaniljpulver 25 gram smör (kan bytas ut mot kokosolja) Tillsätt kakao eller riven mörk choklad om så önskas! lakritspulver kokosflingor hasselnötskross Mixa nötter, kokosflingor och vaniljpulver. Tillsätt smör och urkärnade dadlar och mixa till en smet. Rulla till små bollar, ca 25 stycken. Avsluta med att rulla i antingen kokosflingor, lakritspulver eller hasselnötskross. Förvaras i kylskåp. RECIPE IN ENGLISH Healthy vanilla balls with dates, about 25 pieces 0.8 cup hazelnuts 0.8 cup almonds 0.4 cup coconut flakes 14 fresh dates 1 teaspoon vanilla powder 25 grams of butter (can be replaced with coconut oil) licorice powder coconut flakes chopped hazelnuts Mix nuts, coconut and vanilla powder. Add the butter, pitted dates and mix to a paste or sticky dough. Roll into small balls, about 25 pieces. Finish by rolling in coconut flakes, licorice powder or hazelnut. Store in refrigerator.