Att göra en riktigt god räkpasta eller soppa kräver nästan en egenkokt räkfond. Det gör du enkelt genom att fräsa grönsaker, räkskal och tomatpuré för att sedan täcka med vitt vin och vatten. Låt det koka och sila bort allt, kvar har du en egenkokt räkfond. Den kan du ha i kylen i någon dag eller frysa in och ta fram när det är dags att göra just en pasta, soppa eller sås. Jag har otroligt svårt att kasta räkskal med tanke på vilken smak man kan få fram. Därför händer det att jag kokar en fond som sedan sparas i kylen till en annan dag. Så otroligt gott! Har du ingen fond kan du smaksätta din pastasås med hummerfond på flaska, vitt vin och grädde. Det blir en annan smak men funkar absolut när du inte har tid att göra en fond. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA TIPS! Koka aldrig räkorna i en pastasås eftersom de redan är kokta (om de är rosa). Då får du tråkiga och sega räkor. Lägg i dem när såsen är klar och spisen är avstängd. De ska bara vändas runt i den varma såsen så inga kokminuter överhuvudtaget på räkorna! Ska du lägga ner kokt pasta i en sås ska den vara al dente. Det betyder att du kokar pastan någon minut mindre än vad som står på paketet. Då kommer den att bli färdig av själva såsen och bli precis perfekt när det är dags att äta! RECEPT RÄKPASTA, 6 portioner 1 kg räkor med skal (blir ca 400 g utan skal) pasta, al dente kokt tagliatelle eller fettucini Pastasås: 2 lök 2 morötter 3 vitlöksklyftor 1/2 röd chili 5 dl räkfond (egen gjord på räkskal) 1 dl grädde 250 g minitomater färsk persilja timjan, färsk eller torkad 1 citron, zesten salt peppar Räkfond: räkskal inkl huvuden, rester från 1 kg räkor 2 morötter 1 fänkål 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1/2 röd chili 1 dl tomatpuré 5 dl vitt vin 1 l vatten Beredning: Pastasås: 1. Fräs hackad lök, vitlök, chili och skivad morot. 2. Tillsätt tomatpuré och fräs den så du blir av med beskheten. 3. Använd ca 5 dl egenkokt räkfond. 4. Häll i grädde, tomathalvor och färska eller torkade örter. Koka upp och låt puttra i 5 minuter. 5. Smaksätt med citronzest, salt och peppar. 6. Flytta grytan från plattan. Lägg i räkorna och rör om. 7. Lägg ner kokt pasta i såsen. Låt pastan var al dente. Blanda väl! 8. Lägg upp pastan på ett stort fat eller servera den i grytan. Toppa med hackad persilja och dra några varv med pepparkvarnen. Servera resten av citronen om någon vill pressa över sin egen pasta. Njut! Räkfond: 1. Skala räkorna och lägg skalen i en bunke för sig och räkorna i en liten skål. Ställ räkorna i kylen. 2. Skala morötterna och löken, skär i mindre bitar. Dela fänkålen. 3. Fräs fänkål, lök och morötter i lite rapsolja. Använd en större kastrull. 4. Lägg i räkskal, tomatpuré och hackad chili. Fräs allt i några minuter. 5. Häll i vin och låt koka i några minuter innan du häller på vatten. Rör om och låt koka i ca 30 minuter, utan lock. 6. Sila soppan och se till att den fri från skal och grönsaker. Koka upp soppan igen och låt puttra i ca 10-15 minuter.