Annons

Annons


Pepparkaka med ädelost på tre olika sätt

Hej från Skåne!

Pepparkaka med ädelost, en klassiker jag aldrig tröttnar på. Detta måste vara glöggminglets bästa kombo. Ett smarrigt tilltugg där sött och salt balanseras på bästa sätt. Så länge det finns ädelost tröttnar jag inte på pepparkakor under julen. Visst funkar det med en bit ost direkt på pepparkakan men vill du testa servera den på ett annat sätt så kolla här. Jag har tre tips till dig!

Annons

adventsfika julfika gloggfest mingelmat pepparkaka adelost

  1. Pepparkakssticks med ädelostdipp och fikonmarmelad är mitt första tips! Hoppa över kakformarna och gör avlånga sticks i istället. Kavla degen och skär ut plattor med hjälp av en kniv. Sticksen kan gästerna dippa i ädelostkräm som du serverar i små glas. Krämen kan göras i förväg och är en blandning av ädelost och crème fraiche Varva den med en sylt, marmelad eller chutney i ett snapsglas så varje gäst får sin egen dipp. Då är det helt okej att dubbeldippa, vilket annars är ett big no, no. Se bara till att ha fler sticks på gottebordet för de kommer gå åt. Jag lovar! Ett alternativ till ädelostkräm är en Saint Agur, en krämig och god blåmögelost som kan serveras som den är. Glöm inte pudra sticksen med florsocker!

pepparkaka adelost advent gloggfest gloggmingelpepparkakamejerier 347-4

2. Något annat som passar till jul är glöggkokta aprikoser med ädelostkräm och valnötter (recept längst ner). Inspirationen till formen har jag hämtat från Finn Crisp. Då kom jag även på att göra dem extra krispiga. Det gjordes genom att kavla in lite svarta sesamfrön och blå vallmo. En sak att tänka på är att inte göra dessa tilltugg alldeles för tidigt. Då finns det en risk att pepparkakan mjuknar. Lägg upp allt och förbered men spritsa på krämen innan gästerna kommer. Toppa med valnötter och spara gärna några med skal på som du använder till att dekorera fatet.

pepparkaka adelost adventsmingel gloggfest aprikoserpepparkaka adelost adventsmingel gloggfest aprikoser (2)

3. Mitt tredje tips är ädelostkräm med färska fikon på crostini gjord av mjuk pepparkaka (recept längst ner). Baka en mjuk pepparkaka och stansa ut små runda kakor. Rosta i ugnen i några minuter och du har pepparkakscrostini. Spritsa på kräm och toppa med din favoritfrukt, torkad eller färsk. Jag valde färska fikon men granatäpple och päron passar bra om du vill ha något annat. Underbara små tilltugg med smak av jul!

pepparkaka adelost adventsmingel gloggfest fikon (3)pepparkaka adelost adventsmingel gloggfest fikon (4)

FOTO: DIANA DONTSOVA

Det hade varit väldigt roligt om du ville dela med dig av din variant av pepparkakor med ädelost. Hur serverar du dina och med vilket tillbehör? Skriv gärna i kommentarsfältet längst ner. 

Njut av era pepparkakor!

Kram Diana

 

Recept

Mjuk pepparkaka

Sätt ugnen på 180 grader. Skiva kakan och stansa ut rundlar. Rosta lätt i ugnen i ca 5 minuter.

Ädelostkräm:
140 gram ädelost
1,5-2 dl créme fraiche

Mixa ost och créme fraiche med en stavmixer. Vill du ha den mindre fast? Tillsätt några droppar mjölk eller grädde.

Glöggkokta aprikoser:
100 gr torkade aprikoser
1 dl vit glögg 
1 1/2 msk socker

Koka upp socker och ljus glögg. Låt koka tills sockret har löst sig. Skiva aprikoserna och lägg i sockerlagen. Koka i ca 7 minuter. Låt svalna.  

RECIPE IN ENGLISH:

The pictures above:

  1. Gingerstick with blue cheese dip and fig marmelade
  2. Gingerstick with mulled cooked apricots
  3. Crostini with figs

Blue cheese cream:
140 g blue cheese
200 ml sour cream

Mix cheese and sour cream with a hand blender.

Mulled Cooked apricots:
100 gr dried apricots
100 ml cups white mulled wine
1 1/2 tbs sugar

Place sugar and mulled white wine in a saucepan. Bring to boil. Let simmer for about 4 minutes. Slice the apricots. Put the apricots in the saucepan. Cook for about 7 minutes. Let cool off! 

FLER JULTIPS:
Fikonchutney
Minimunkar med vit chokladdipp
Saffransmunkar med kristyr
Fikongaletter med västerbottenost och valnötter


20 kommentarer

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar