Minnen från barndomen är något vi bär på och minns hela livet. Det kan vara speciella maträtter, utflykter, högtider man firat eller vardagsrutiner. Mina minnen är knutna till mitt barndomshem i Växjö, där jag föddes och bodde fram till jag var 19 år. Båda mina föräldrar kom från Makedonien till Sverige på 60-talet och det syntes på små detaljer hemma i vårt köket. Oavsett vilken makedonsk familj jag kom hem till fanns det samma detaljer i köket. Har du rötter från Balkan tror jag nog att du känner igen en eller kanske till och med 5 tecken här nedan. Dessa är mina minnen från köket och matbordet i Växjö. BRÖDET: Vi åt bröd till allt! Till pasta, potatis, ris, grytor, ost, ja, till precis allt. Det var nästan som ett mantra som upprepades vid matbordet, "Ta bröd annars blir du inte mätt". Även om det fanns fullt med olika maträtter framdukat var det inte komplett om bröd saknades. Det bästa av allt var att det var hembakat bröd. 2. MYCKET OLJA Det tillsattes väldigt mycket olja i all matlagning. När jag frågade varför det var så mycket olja i maten fick jag svaret att det krävdes för att maten skulle bli genomstekt. Minns när jag tog fram en gryta dagen efter, då fanns det alltid ett tjockt lager stelnat fett ovanpå som jag flyttade åt sidan innan jag slevade upp maten. 3. EN KAFFEKOPP VID SPISEN: Inget matsvinn hemma hos oss överhuvudtaget! All olja som användes i matlagning sparades i en liten kaffekopp som sedan återanvändes. Hade vi lagat en plåt med klyftpotatis hälldes oljan över i koppen och användes till nästa plåt. Alla mina släktingar hade en liten kopp stående vid spisen, rule nr 1 i ett makedonskt hem. 4. ROSTADE PAPRIKOR: Paprikor rostades direkt på spisplattan. Värmen drogs upp till 6:an så plattan var riktigt het. Sen var det bara att lägga på paprikan. Att rosta i ugnen eller i en grillpanna gav inte lika goda paprikor. Jag älskade att passa paprikorna och vända dem så de rostades runtom. 5. DEN MAGISKA DRYCKEN Rakija brännvin gjort på druvor hade vi alltid hemma. Oavsett när på dygnet en gäst dök upp skulle man bjuda på ett glas rakija. Men den här drycken användes till mer än så för den botade både förkylningar och huvudvärk. När jag hade huvudvärk dränktes en näsduk i rakija och knöts runt huvudet. Den magiska drycken gjorde att värken försvann. Alvedon använde jag inte förrän jag flyttade hemifrån.