Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

5 saker i köket som visar att du har föräldrar från Balkan PART 1

Minnen från barndomen är något vi bär på och minns hela livet. Det kan vara speciella maträtter, utflykter, högtider man firat eller vardagsrutiner. Mina minnen är knutna till mitt barndomshem i Växjö, där jag föddes och bodde fram till jag var 19 år. Båda mina föräldrar kom från Makedonien till Sverige på 60-talet och det syntes på små detaljer hemma i vårt köket. Oavsett vilken makedonsk familj jag kom hem till fanns det samma detaljer i köket. Har du rötter från Balkan tror jag nog att du känner igen en eller kanske till och med 5 tecken här nedan. Dessa är mina minnen från köket och matbordet i Växjö.

Annons

 1. BRÖDET:

Vi åt bröd till allt! Till pasta, potatis, ris, grytor, ost, ja, till precis allt. Det var nästan som ett mantra som upprepades vid matbordet, ”Ta bröd annars blir du inte mätt”. Även om det fanns fullt med olika maträtter framdukat var det inte komplett om bröd saknades. Det bästa av allt var att det var hembakat bröd.

 

Annons

2. MYCKET OLJA

Det tillsattes väldigt mycket olja i all matlagning. När jag frågade varför det var så mycket olja i maten fick jag svaret att det krävdes för att maten skulle bli genomstekt. Minns när jag tog fram en gryta dagen efter, då fanns det alltid ett tjockt lager stelnat fett ovanpå som jag flyttade åt sidan innan jag slevade upp maten.

 

3. EN KAFFEKOPP VID SPISEN:

Inget matsvinn hemma hos oss överhuvudtaget! All olja som användes i matlagning sparades i en liten kaffekopp som sedan återanvändes. Hade vi lagat en plåt med klyftpotatis hälldes oljan över i koppen och användes till nästa plåt. Alla mina släktingar hade en liten kopp stående vid spisen, rule nr 1 i ett makedonskt hem.

 

Annons

4. ROSTADE PAPRIKOR:

Paprikor rostades direkt på spisplattan. Värmen drogs upp till 6:an så plattan var riktigt het. Sen var det bara att lägga på paprikan. Att rosta i ugnen eller i en grillpanna gav inte lika goda paprikor. Jag älskade att passa paprikorna och vända dem så de rostades runtom.

 

5. DEN MAGISKA DRYCKEN

Rakija brännvin gjort på druvor hade vi alltid hemma. Oavsett när på dygnet en gäst dök upp skulle man bjuda på ett glas rakija. Men den här drycken användes till mer än så för den botade både förkylningar och huvudvärk. När jag hade huvudvärk dränktes en näsduk i rakija och knöts runt huvudet. Den magiska drycken gjorde att värken försvann. Alvedon använde jag inte förrän jag flyttade hemifrån.

Annons

 

12 kommentarer till “5 saker i köket som visar att du har föräldrar från Balkan PART 1”

 1. Emma Thunemmassamling.wordpress.com skriver: 13 januari, 2020

  Vill veta mer! Så härligt att få en liten inblick i en annan kultur <3


  1. Diana Dontsova skriver: 14 januari, 2020

   Ja, det är charmigt med små detaljer som dessa. Alla har något som är specifikt för just den familjen, gruppen eller släkten. Dessa är våra!


 2. Lilli skriver: 13 januari, 2020

  Hög igenkänningsfaktor ?


  1. Diana Dontsova skriver: 14 januari, 2020

   Eller hur? Tycker det är roligt, knasigt och väldigt charmigt med alla dessa små detaljer från barndomen. Då har jag inte berättat om tegelplattan farmor värmde på spisen, virade in i en handduk och la på magen när man hade magont. Vi tyckte hon var konstig men sen kom värmekudden och då förstod vi hur smart baba Vlorinka var.Känner nästan för att addera den i listen…


 3. Catharina skriver: 29 januari, 2021

  Hej, känner igen allt detta plus vegeta… Är gift med en kroatisk man med rötter i Bosnien. Jag gör lagar mycket bröd hemma, just för att maken skall ha det till allt. Jag har nu i coronatider börjat laga mer mat från balkan. Kul och intressant. Vi bor i Österrike o jag talar tyska med min man. Vi får recept via hans mamma o faster (på kroatiska) , han översätter till tyska o sedan googlar jag för att se bilder o lite hjälptext på svenska. Ibland blir det toppen, ibland katastrof. Men en rolig aktivitet i köket tillsammans. Kram


 4. Catharina skriver: 29 januari, 2021

  Eller om man är gift med en kroat med rötter i Bosnien. Kanske kommer Vegeta med i nästa inlägg? Jag bor med min man i Österrike och vi njuter för fullt av mat från Balkan med alla dess influenser. Och hög igenkännig efter många besök både till Kroatien o Bosnien. Tack för en fin matblogg!!


  1. Diana Dontsova skriver: 3 februari, 2021

   Vegeta – absolut! Finns knappt någon annan krydda ju! Hahaha!


 5. Vesna skriver: 2 februari, 2021

  Mohahaha så sant så, för att inte tala om att man måste FÖNA håret innan man går ut så man inte blir förkyld. Har inget med köket att göra dock.


  1. Diana Dontsova skriver: 3 februari, 2021

   Va? Fick du duscha på morgonen? Vilken lyx! Hahaha!
   Den här kommer i part 2 men jag kan inte hålla mig. Jag och hela familjen satt med mössa på inomhus efter vi hade duschat. Den du!


 6. Kristina skriver: 14 februari, 2021

  Haha! Har foreldre fra Palestina og ler godt av det der med bløtt hår… det var nok noe av det farligste. Kjenner også igjen det med brødet. Alltid brød, oliven og pickles på bordet uansett måltid/rett og olivolja i alt 😉


  1. Diana Dontsova skriver: 15 februari, 2021

   Hej Kristina!
   Blött hår är ju livsfarligt utomhus! Hahahah! Inget bröd, ingen mat! Jag ska göra en part 2 och då kommer den absolut vara med. Drag är livsfarligt.


 7. […] Alla bär vi med oss minnen från vår uppväxt beroende på var vi vuxit upp, i vilken familj eller kultur. Min uppväxt i Småland bestod av knäckebröd, kassler och brännboll men också andra inslag som helt klart beror på att mina föräldrar har rötter från Makedonien på Balkan. Vissa minnen är mer udda än andra och här kommer 5 punkter som jag tror du kommer känna igen om du har föräldrar med rötter från just Balkan. Detta är part 2 och vill du läsa part 1 kan du klicka här! […]


Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/glutenfritt/semmelkladdkaka/