Annons

Annons


Raboffee paj

Hej!

En banoffee paj fast utan bananer och med rabarber istället. Jag kallar den raboffee paj! Ett tips på vad du kan baka till Mors Dag om du ska fira din mamma. Söt kola kombinerad med syrliga rabarber ihop med sältan från pajskalet är en fin kombo. Toppa med vispad grädde och du får en lycklig mamma. Eller så blir du en lycklig mamma om du ber dina barn att skämma bort dig på söndag.

Annons

TIPS OCH VIKTIG INFO!

  • Köp aldrig karamelliserad mjölk på burk. Den är inte särskilt god och alldeles för flytande i sin konsistens. Välj den okokta, den kondenserade mjölken och koka den i en kastrull med vatten. Den kolan du får är magisk i jämförelse. Ju längre du kokar burken desto fastare kolakonsistens. Till den här pajen räcker det med 2 timmar. Låt sedan burken ligga och svalna i vattnet. Det går utmärkt att göra dagen innan.
  • Spara sockerlagen och gör en sorbet av den.


FOTO: DIANA DONTSOVA

Hur mycket rabarber du har till den här pajen är inte rätt fråga att ställa. Frågan är hur mycket älskar du rabarber? Om svaret är mycket, ja då täcker du hela pajen med rabarber. Det handlar om hur syrlig du vill att pajen ska vara. Jag tyckte om den här mängden eftersom smaken av kola kom fram.

 

RECEPT

Raboffee paj
(pajform 24 cm)

300 g digistive kex
150 g smör

Rabarber:
3 dl vatten
3 dl socker
2 dl vaniljsocker
ca 400 g rabarber eller 5-6 stjälkar

1 burk kondenserad mjölk (som du kokar till en karamelliserad)
3 dl grädde
rabarberstrimlor

Koka en burk kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i 2-3 timmar. Ställ åt sidan och låt burken svalna i kastrullen. Ett tips är att göra detta dagen innan.

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Mixa digistivekexen till smulor i en hushållsmixer. Häll i smält smör och mixa ihop. Tryck ner allt i en form, även upp på kanterna. Grädda i 180 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Häll vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp tills sockret lösts säg och du har en sockerlag. Dra kastrullen åt sidan. Skär rabarberna i bitar, 2-3 cm. Lägg ner dem i sockerlagen. De ska inte koka utan ligga i lagen tills de börjar bli mjuka. Ta sedan upp bitarna och låta sockerlagen rinna av ordentligt. 

Öppna burken med karamelliserad mjölk. Lägg över i en skål och vispa för att få den jämn. Fyll pajskalet med den karamelliserade mjölken. Sila rabarberna. (Spara sockerlagen i kylen. Den kan du göra en glass på.) Toppa pajen med rabarber dock inte över hela utan se bild. Lägg på vispad grädde. Avsluta med att dekorera raboffee pajen med rabarberstrimlor och några smulor digistivekex. Strimlorna kan du lägg i sockerlagen i några minuter för att få dem en aning söta och krispiga. Servera!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar