Har du bestämt förrätten till nyår? Jag har ett tips till dig som vill servera en god fyllig räksoppa till nyårsafton. Den här soppan passar perfekt som en förrätt till en trerättersmeny. Tillsammans med goda tillbehör som bröd, rostat grönkålsströssel och eget smör blir det en höjdare. Det bästa sättet att få en smakrik och fyllig räksoppa är att koka med räkskalen. Det låter svårare än vad det är, tro mig. Visst tillkommer det ett extra moment men att sila en soppa görs på en minut. Utöver det finns inga andra krångliga moment. Har du inte provat att koka en räksoppa på det här sättet tycker jag du ska testa. När vi åt soppan serverade jag den i olika skålar. Till nyår hade jag nog valt små djupa skålar eller varför inte i glas. Har man inte tillräckligt många går det snabbt att ordna om man tar en sväng om till secondhand butikerna. Ett perfekt sätt att få en vacker dukning utan att det behöver kosta speciellt mycket. På bilden är mina skålar nya men faten under har jag shoppat på Erikshjälpen. Till en soppa är det gott med extra tillbehör. Ett rustikt bröd eller baguette passar bra till. Det bästa tipset är att göra eget smör. Välj smaksättning men jag gillar dragon, citron, lime eller bara lite flingsalt. Den här gången blev det en gnutta saffran med flingsalt. Färgen är så vacker och sen smakar det väldigt gott. Smöret går att förbereda dagar i förväg men se till att ställa fram det i god tid så det blir rumstempererat när det ska bres på brödet. FOTO: DIANA DONTSOVA Ett annat gott tillbehör till soppa är ett eget strössel att toppa med. Ni som har smakat grönkålschips vet att det är en hit. Ugnsrosta grönkål och torrosta solrosfrön i en panna. Det tar en kvart att laga. Tillsammans limeskal och flingsalt blir det ett supergott strössel. RECEPT Här finns recept på eget smör! Räksoppa: 4 portioner 500 gram räkor med skal 2 morötter 1 fänkål 2 gula lökar 1 /2 röd chili 0,5 dl tomatpuré 3 dl vitt vin 6 dl vatten 2 dl grädde salt peppar maizena redning för ljus sås, om du vill ha den tjockare ev hummerfond för mer smak, (brukar inte behövas) Beredning: 1. Skala räkorna och lägg skalen i en bunke för sig och räkorna i en liten skål. Ställ räkorna i kylen. 2. Skala morötterna och löken, skär i mindre bitar. Dela fänkålen. 3. Fräs fänkål, lök och morötter i lite rapsolja. Använd en större kastrull. 4. Lägg i räkskal, tomatpuré och hackad chili. Fräs allt i några minuter. 5. Häll i vin och låt koka i några minuter innan du häller på vatten. Rör om och låt koka i ca 30 minuter. 6. Sila soppan och se till att den fri från skal och grönsaker. Koka upp soppan igen och låt puttra i ca 10-15 minuter. 7. Häll i grädde. Koka upp och låt puttra i 10 minuter. 8. Red soppan med maizena om du vill ha den tjockare. 9. Smaksätt med salt och peppar. Fördela de skalade räkorna alla skålar och häll på soppa. Grönkålsströssel med solros och lime: en bunt grönkål olivolja solrosfrön limeskal flingsalt 1. Skär bort grönkålsbladen från stocken. Dela bladen i mindre bitar och skölj med vatten. Torka dem och lägg i en skål. Droppa lite olivolja på och blanda. 2. Lägg bladen på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 3. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Rör om och fortsätt så tills de fått en gyllenebrun färg. 4. Hacka de rostade grönkålsbladen i mindre bitar. Blanda med solrosfrön, flingsalt och rivet limeskal. Servera strösslet till soppan!